BVA bezoekt werf van nieuw forensisch centrum Gent

De Bond van Vlaamse Architecten (BVA) bezocht op 21 maart de werf van het nieuw forensisch centrum in Gent. Het bezoek werd mee georganiseerd door de Vereniging voor Technische Diensthoofden in de Verzorgingsinstellingen. Het nieuwe centrum wordt een gesloten centrum voor circa 270 geïnterneerden, vergelijkbaar met een psychiatrisch ziekenhuis maar met een hogere graad van beveiliging.
De Bond van Vlaamse Architecten (BVA) bezocht op 21 maart de werf van het nieuw forensisch centrum in Gent. Het bezoek werd mee georganiseerd door de Vereniging voor Technische Diensthoofden in de Verzorgingsinstellingen. Het nieuwe centrum wordt een gesloten centrum voor circa 270 geïnterneerden, vergelijkbaar met een psychiatrisch ziekenhuis maar met een hogere graad van beveiliging. De tijdelijke vereniging ABSCIS-dJGA-INGENIUM-DERVEAUX-AT OSBORNE stond in voor het ontwerp, advies en beheer.

Vooraf werden in het Cultureel Centrum Meulestede lezingen gegeven over het project. Hans Claus, gevangenisdirecteur in Oudenaarde, beet de spits af met een uiteenzetting over kleinschalige detentie-huizen. Vervolgens sprak dr. Ronny de Meyer, professor aan de UGent en de UHasselt, over het ontwerpmatig onderzoek naar het detentiehuis. Hoewel het centrum geen gevangenis is, zijn er uiteraard wel gelijkenissen. Rode draad in het verhaal van beide deskundigen was de vraag naar differentiatie in de behandeling van de heterogene groep gedetineerden en de oproep om de projecten uit te werken op de gepaste schaal, rekening houdend met de vereiste opvang en beveiligingsgraad.Architect-vennoot Frank Van Kerckhove van ABSCIS ARCHITECTEN gaf vervolgens toelichting over de context van het project. ABSCIS probeert het zorgtraject van een patiënt ook organisatorisch en ruimtelijk te vertalen. Van Kerckhove sprak hier ook voor het team van ontwerpers op basis van een algemene offerteaanvraag toegewezen aan de tijdelijke vereniging ABSCIS-dJGA-INGENIUM-DERVEAUX-AT OSBORNE.

De laatste spreker was de bestuurder-algemeen directeur van de aannemer NV Denys, Bruno Geltmeyer. De bestuurder van de Wondelgemse aannemer sprak over de werkwijze op de werf. De bouwwerken zijn al begonnen in oktober 2011. De oplevering is voorzien einde maart 2014.

Na de lezingen bracht een shuttledienst de verschillende groepen naar de werf. Vertegenwoordigers van de aannemers en ontwerpers vergezelden de groepen om meer uitleg te geven tijdens de rondleiding.
 
Afsluitend was er dan een receptie met netwerkmogelijkheden bij de standen van de deelnemende sponsors: Nora, Saint-Gobain Glass, VMZinc, Foamglas, ODS Metals en Akzo Nobel.
Deel dit artikel:
Onze partners