BVA neemt Stadsontwikkeling Antwerpen onder de loep tijdens studiemiddag

Op vrijdag 30 augustus 2013 brengt Bond Vlaamse Architecten (BVA) een bezoek aan DEN BELL, het gerenoveerde torengebouw dat de thuisbasis is van de Antwerpse Stadsbouwmeester, AG Stadsplanning Antwerpen en AG VESPA. ’t Groen Kwartier op de site van het voormalig militair hospitaal staat ook op het programma. Om praktische redenen wordt het aantal deelnemers beperkt tot de eerste 34 inschrijvers. Niet-leden betalen vooraf 15 euro per persoon, BVA-leden nemen gratis deel.
Op vrijdag 30 augustus 2013 brengt Bond Vlaamse Architecten (BVA) een bezoek aan DEN BELL, het gerenoveerde torengebouw van de voormalige Bell Telephone Manufacturing Company waarin diverse administratieve diensten van de stad en het OCMW gehuisvest zijn en dat ook de thuisbasis is van de Antwerpse Stadsbouwmeester en het autonome gemeentebedrijf AG Stadsplanning Antwerpen dat samen met AG VESPA actief mee bouwt aan een betere stad.


Den Bell (Foto: kortom.be).'t Groen Kwartier

Ook wordt een bezoek gebracht aan 't Groen Kwartier. Op de site van het voormalige Militair Hospitaal ontpopt zich een woonproject met een 400-tal woningen. Deze woningen, waaronder appartementen, lofts en eengezinswoningen, ontstaan in een mix van nieuwe en oude gebouwen, omringd door een stadstuin voor zowel de nieuwe bewoners als voor de omliggende buurt. Het project is op dit ogenblik volop in uitvoering.
Inschrijven

Om praktische redenen wordt het aantal deelnemers beperkt tot de eerste 34 inschrijvers.

De deelname door de leden van BVA is gratis. Niet-leden betalen vooraf 15 euro per persoon. Inschrijven doe je hier, en via deze link kan je het volledige programma raadplegen.


Stadsbouwmeester Antwerpen

Kristiaan Borret trad in 2006 in dienst als stadsbouwmeester van Antwerpen. In 2011 werd zijn mandaat met vijf jaar verlengd. Vanuit een onafhankelijke positie adviseert de stadsbouwmeester het college en ondersteunt hij de stedelijke diensten met het oog op maximale ruimtelijke kwaliteit. Hij draagt zorg voor een goede keuze van ruimtelijke ontwerpers voor alle stedelijke projecten en hij waakt ook over de ruimtelijke kwaliteit van private bouwprojecten bij het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning.


Foto: Antwerpen.be.AG VESPA

Tien jaar geleden werd AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed- en stadsprojecten van de stad Antwerpen, opgericht als een bedrijf dat de gebouwen van de stad moest beheren (en vooral verkopen). Ondertussen is AG VESPA uitgegroeid tot een volwaardige vastgoeddochter: als publiek bedrijf van de stad Antwerpen bouwt het vanuit een bedrijfseconomische invalshoek mee aan een leefbare stad, binnen de strategie die de stad uitbouwt in het kader van stadsontwikkeling. Door in strategische projecten een grondpositie in te nemen en door in te zetten op kwaliteit, sterke architectuur en duurzaamheid in zijn vastgoedprojecten is AG VESPA voor het stadsbestuur een belangrijke schakel inzake stadsontwikkeling.


Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen

Begin 2008 besliste het stadsbestuur om het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsplanning Antwerpen op te richten. AG Stadsplanning Antwerpen staat in voor de regie van gebiedsgerichte geïntegreerde stadsprogramma's en de uitvoering van strategische stadsprojecten op het publieke domein. Het Projectenboek 2012 biedt een overzicht van alle lopende projecten.

Bron: BVA
Deel dit artikel:

Onze partners