Callebaut-architecten wint Jo Crepain Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau

Jachtopzienerswoning Sint-Denijs-Westrem
Predikherenklooster Mechelen
Stadhuis Diksmuide
Villa Celina
Vooruit Gent

De winnaars van de Jo Crepain Prijzen zijn zopas bekendgemaakt. In de categorie Beloftevol Startend Architectenbureau waren Architectuuratelier Dertien12 en Haerynck Vanmeirhaeghe Architecten genomineerd, maar het was Callebaut-architecten dat het meeste indruk maakte op de jury en de hoofdvogel afschoot.
 

In het juryrapport staat te lezen dat Callebaut-architecten al sinds 2006 vanuit Drongen aan de weg timmert in de nichesector van renovatie en restauratie van erfgoed. De restauratie van klassevolle monumenten pakken ze graag wetenschappelijk aan, met grondig vooronderzoek. “Wij geloven dat architectuur zo ontworpen moet worden dat zij mensen het potentieel toont van anders leven, of het nu gaat om kleiner wonen in de stad, meer investeren in duurzame materialen, of investeren in de blijvende waarde van beschermd erfgoed”, aldus zaakvoerder Wouter Callebaut.

Begonnen met twee medewerkers, vierde het haar tienjarig bestaan vorig jaar met 10 vaste medewerkers. “Nu willen we vooral bestendigen. Een belangrijk aspect hierbij is investeren in een goede draagkrachtige basis voor het bureau. Dit omvat o.a. het goed op punt zetten van bureauorganisatie en efficiëntie, maar evengoed in de opleiding en opvolging van de huidige medewerkers.” De ambitie van de zaakvoerder is dan ook om ervaren medewerkers te laten doorgroeien tot partners en uiteindelijk ook vennoten van het bureau.”

Met de Prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering én maatschappelijk engagement. Na deze tweede editie in 2017 zullen de Jo Crepain Prijzen voortaan elke twee jaar terugkeren.


Projecten van Callebaut-architecten

Op het grondgebied van het kasteel Delbecque of Hamelinck in Sint-Denijs-Westrem staat een voormalige jachtopzienerswoning. Het huisje is zo’n 250 jaar oud en werd gerestaureerd tot een knusse woning met behoud van zijn originele stijl. 

Callebaut-architecten neemt sinds 2010 de leiding in het masterplan van Vooruit in Gent. Dit masterplan is geënt op preventief onderhoud en het waarborgen van het restauratieniveau van het beschermde monument.

Het barokke Predikherenklooster in Mechelen is vandaag een verwaarloosde ruïne. Callebaut-architecten werkt de komende jaren aan de restauratie en herbestemming van het klooster als stadsbibliotheek. (i.s.m. Hildundk & Korteknie Stuhlmacher Architecten en Bureau Bouwtechniek)

Villa Celina dateert van de 19de eeuw (1896) en kent een 18de eeuwse kern van een voormalig boerenerf. De transformatie tot hedendaagse woning gebeurde met respect voor de authenticiteit van het originele gebouw.

Callebaut-architecten nam de restauratie van het stadhuis van Diksmuide op zich. De belforttoren is opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Het project werd bekroond met de Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2016. (i.s.m. ONO architectuur).

Bron: NAV
Deel dit artikel:
Onze partners