Carehome of the Future (2): BOSS paints geeft hotelsfeer aan zorgomgeving

In Bolderberg bij Heusden-Zolder is sinds enkele maanden BoCasa officieel in gebruik, een complex dat een woonzorgcentrum en assistentiewoningen verenigt in één gebouw. In BoCasa is bovendien het  'Carehome of the Future' geïntegreerd, een driejarig innovatieplatform waar geïnteresseerden kunnen kennismaken met de nieuwste producten, technieken en concepten die de toekomst van onze zorgsector mee zullen kleuren. Architectura.be laat in deze vervolgreeks de betrokken partners van Carehome of the Future aan het woord. Vandaag: BOSS paints uit Waregem.

De wegen van BOSS paints lopen al lang parallel met die van Living Tomorrow, initiatiefnemer van Carehome of the Future. Al in1995 besliste Boss om mee in zee te gaan met het project van het Huis van de Toekomst. Christophe Toye, manager advies en opleidingen bij BOSS, legt uit: “De zorgsector is voor BOSS paints in feite een nieuwe markt. Toen het project van de zorgwoning van de toekomst ons enkele jaren geleden ter ore kwam, stelden we vast dat we een heel aantal mooie producten hebben die interessant zijn voor die zorgsector, omwille van de hoge kwaliteit van onze verf. Carehome of the Future leek ons dan ook de ideale gelegenheid om met dat gamma naar buiten te treden.”

BOSS paints is daarbij overtuigd van de sterkte van zijn producten. “De verven die we in Carehome of the Future gebruikten zijn vooral sterk op twee gebieden,” zegt Toye. “Enerzijds passen ze in het totaalconcept qua sfeer en beleving dat onze collega’s voor het hele zorgcentrum mochten uitwerken. Daarnaast is de kwaliteit van elke afzonderlijke verf en techniek erg goed. Elk verftype dat we hier gebruikten scoort bijvoorbeeld sterk op vlak van afwasbaarheid en krasvastheid, interessante eigenschappen voor verfproducten in een zorgcentrum. Op vlak van hygiëne biedt dat immers voordelen, en ook om schade door allerlei zorgapparatuur te beperken komen ze in aanmerking.”

 

Huiselijkheid

In Carehome of the Future staat huiselijkheid centraal. De medische en vaak steriele sfeer in de oudere zorgcentra wilden alle partners in dit project vermijden, niet in het minst BOSS paints zelf. Toye: “De eerste insteek die we wilden bepalen was welk gevoel deze omgeving voor zijn bewoners moet uitstralen. Al snel kwamen we tot de beslissing dat de sfeer hier warm moest zijn, bijna een hotel- of vakantiesfeer. Desondanks moesten we erop letten dat we ons daarin niet verloren, want een zorgcentrum moet immers nog steeds een functionele werkomgeving blijven.”

In de centrale inkomhal gebruikte BOSS vooral aardse kleuren die contrasteren met de meer functionele sfeer in de gangen van de zorgkamers. Zo gebruikte BOSS onder meer Maroc, een verf op basis van marmer- en kalkpoeder dat door zijn kleur en korrel een warme eenvoud uitstraalt. In het woonzorgcentrum koos BOSS voor meer contrasterende kleuren, en wel met een heel bepaalde reden. “Uit onderzoek blijkt dat ouderen, enigszins tegen de verwachting in, van contrasterende kleuren houden,” zegt Toye. “Omdat hun zicht verslechtert, zorgen felle kleuren net voor sterkere impulsen, en dat komt hun ten goede. Elke verdieping kreeg daarom ook een eigen kleurencombinatie met felle kleuren, wat ook de herkenbaarheid voor de ouderen vergroot.”

 

Verf in de douche

In de zorgkamer eist het centrale witte meubel alle aandacht op. In de rest van de kamer koos Boss dan ook voor zachte tinten. Delen van het meubel werden ook door BOSS geschilderd, waarbij de witte lak van onder meer de kastonderdelen minutieus werd nagebootst. Boven het kookfornuis gebruikte BOSS de decoratieve techniek Screen ICE. “Dat is krasvast en makkelijk afwasbaar, en bovendien kan er op geprojecteerd worden” legt Toye uit,“ uitermate geschikt dus voor onder meer keukens. En hier in Zolder worden op de keukenwand de gerechten getoond waaruit de bewoner kan kiezen.”

In de douche van de zorgkamer koos BOSS paints voor een zeer exclusief product. “De ronde vormen en moeilijke curves bedekten we met de techniek Aqua Sensa. Dat is een decoratieve techniek die bruikbaar is in natte ruimtes, en die uit 8 lagen bestaat. Enkel onze schilders met een specifieke opleiding hiervoor kunnen deze plaatsen. Die exclusieve aanpak geeft ons een technische voorsprong, en laat toe om zowel gecementeerde ondergronden als klassiek betegelde badkamerinterieurs veel vrijer vorm te geven.”

Hoewel BOSS paints tot nu toe nooit specifiek voor de zorgsector ontwierp, is het duidelijk dat het bedrijf een groot gamma heeft van producten die voor de zorg in aanmerking komen. “We zijn overtuigd van de kwaliteit van onze producten,” besluit Toye. “Onze aanwezigheid in Carehome of the Future is dan ook een mooi uithangbord om aan spelers uit de brede sector van zorg en gezondheid te tonen welke meerwaarde BOSS paints kan bieden.”

Deel dit artikel:
Onze partners