Carpet Experience Tour geeft inzicht in de werking van Tarkett

In december opende Tarkett haar deuren voor een unieke inkijk in de fabriek in Dendermonde. Het bezoek demonstreert de duurzame visie en de lokaal geplande investeringen van Tarkett.

laagste circulaire CO2-uitstoot van Europa

Begin december opende Tarkett, tapijtenproducent de deuren voor een kijk achter de schermen van hun duurzame productieproces. Op de locatie in Dendermonde produceert Tarkett tapijten met de laagste circulaire CO2-uitstoot van Europa.

Het duurzaamheidsbewustzijn van Tarkett breidt verder uit naar de rest van het productassortiment, zo getuigt de nieuwe DESSO Origin Retrace & Recharge collecties. 

Tarkett Human Conscious Design

Allereerst is circulariteit een kernbegrip voor al de vloeren bij Tarkett, zowel bij het begin van het productieproces als aan het einde van de levensduur. Om dit te bereiken, hanteert de producent Cradle-to-Cradle-principes bij de ontwikkeling en zorgen ze ervoor dat de vloeren na gebruik in de eigen thuishaven van Tarkett gerecycleerd worden.

De vloerenexpert geeft telkens de voorkeur aan het gebruik van goede materialen, en communiceert hierover transparant naar de gebruikers. Daarnaast loopt de selectie van bestanddelen van al de vloeren zeer zorgvuldig, zodat elke klant zeker kan zijn van een gezonde leefruimte die beantwoordt aan alle normen voor binnenluchtkwaliteit.

Tot slot beantwoorden de vloeren niet alleen aan strenge duurzaamheids- en gezondheidsnormen, maar beschikken ze verder over een stijlvol design.

Recyclage tot een nieuw design

Tarkett vermijdt het gebruik van nieuwe grondstoffen voor zijn producten, en kiest er in plaats daarvan voor om een beroep te doen op gerecycleerde materialen. Van afgedankte simkaarten, medische blisterverpakkingen tot de PVB-films van oude autoruiten en versleten visnetten: het zijn maar enkele zaken die bij Tarkett een nieuw leven krijgen.

Uit deze voorwerpen wordt extern namelijk gerecycleerd materiaal geproduceerd, dat het bedrijf aankoopt en verwerkt in nieuwe producten. Zo helpt de firma vlot mee de afvalberg te verkleinen en streven ze naar het behoud van de natuurlijke grondstoffen van de planeet, om de impact van de klimaatverandering te beperken.

Tarkett recycleert niet alleen het eigen installatie-afval, maar ook reeds gebruikte vloeren. Die vloeren worden na gebruik terug ingezameld via het ReStart®-programma. Die worden op hun beurt gerecycleerd in een van de 8 recyclagecentra, zoals het Carpet Recycling Center in Waalwijk.

Samenwerken

Voor aanschaf van gerecycleerde materialen werkt de firma ook samen met vooruitstrevende partners in de sector, die met hun baanbrekende innovaties en productietechnieken hun duurzame visie mee aansterken.

Een van die partners is waterzuiveringsbedrijf Aquaminerals. Hoewel kalk voor hen slechts een restproduct is bij het zuiveren van water, is het voor de vloerenproducent een zeer bruikbare grondstof bij het maken van de EcoBase®-tapijtrug.

Daarnaast loopt er ook een samenwerking met Aquafil. Dankzij hun innovaties kunnen ze al gebruik maken van ECONYL®-nylongarens. Deze geregenereerde garens zijn in feite een zuiver restproduct, dat ontstaat na scheiding van het garen en de tapijtrug in hun recyclagecentrum te Waalwijk. Buiten de aanvoer van het gerecycleerd materiaal is er naar Aquafil toe verder nog toevoer van andere plyamide 6 bronnen.

DESSO Origin, de tapijttegel met de laagste circulaire CO2-voetafdruk van Europa*

De DESSO Origin Retrace & Recharge collecties worden beschouwd als een mooie volgende stap in het duurzame groeiproces. Deze nieuwe collecties beantwoorden namelijk volledig aan alle waarden die voor Tarkett belangrijk zijn.

De tapijttegels uit deze twee collecties dragen bij tot een duurzamer interieur, aangezien zij 100 procent recycleerbaar zijn en daarmee de kleinste circulaire CO2-voetafdruk van Europa hebben. Met als motto ‘made to be remade’ zijn de tapijttegels zo ontworpen dat ze eenvoudig weer uit elkaar gehaald kunnen worden, zodat alle componenten gerecycleerd kunnen worden tot grondstoffen voor nieuwe tapijttegels.

Zo zijn de tapijttegels van deze collecties duurzaam en stijlvol. Hun stijlvolle design is gebaseerd op het maakproces van de tapijttegels. Zo is in de Recharge-collectie duidelijk de structuur van de geüpcyclede kalk terug te vinden. Het design van de Retrace-collectie verwijst dan weer naar het recyclageproces van de tapijttegels zelf. Beide collecties weerspiegelen de tactiele schoonheid van de planeet.

Investeren in planeet en optimaliteit
 
Sinds april 2022 investeerde Tarkett in een Creel MT tufting machine. Dankzij deze automatisatie slaagt de firma er in om de grote hoeveelheid restgaren, die eigen is aan het tuftproces, drastisch te reduceren. Daardoor moeten op termijn ook minder gaarresten teruggestuurd worden. Dat heeft ook een positieve impact op de ecologische voetafdruk van de firma, aangezien er per jaar een CO2-reductie zal zijn van 124.122 kg.

Bovendien introduceert de fabrikant momenteel ook een nieuw sturingssysteem voor de ververij, dat zowel de software als de hardware naar de laatste technologie brengt.

Bron: Tarkett

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage