Cedral leien, een essentiële troef voor circulaire gebouwen

In de architectuur gaat de trend in de richting van duurzaamheid en hergebruik van bestaande materialen. Een treffend voorbeeld van die aanpak is de renovatie van een gebouw aan de Paviljoenstraat in Schaarbeek door Jean-François Laloux, architect bij Urban Nation Architects & Associates (UNA|A). Het project kreeg bovendien het label Be circular van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Jean-François Laloux, die de functie van operationeel directeur bij het bureau bekleedt, leidde de renovatie met een bijzondere focus op de koolstofvoetafdruk en duurzaamheid ervan. Het project werd uitgevoerd voor Inclusio, een investeringsfonds met een sociaal doel, dat streeft naar betaalbare huisvesting op lange termijn voor kansarme mensen.

Een gebouw met een sociaal doel

"Oorspronkelijk was het gebouw een kantoorgebouw uit de jaren 1960. Het doel was om er een wooncomplex van te maken met sociale functies, zoals een crèche op de benedenverdieping", legt Jean-François Laloux uit.

Hij en zijn team besloten de uitdaging aan te gaan om de bestaande structuur te hergebruiken in plaats van af te breken en opnieuw op te bouwen, ondanks de extra complexiteit die dit meebracht. "Het vergde uitgebreid onderzoek om te bepalen wat kon worden behouden en wat moest worden vervangen. Een groot deel van het oude gebouw werd ontmanteld en de gerecupereerde materialen werden waar mogelijk hergebruikt."

Een demonteerbare gevel

"De gevel werd ontworpen om demonteerbaar te zijn, waarbij CLT-panelen (cross-laminated timber of kruisgelamineerd hout) werden gebruikt voor een lichte, duurzame constructie. De materiaalkeuzes, zoals het gebruik van Cedral leien, werden ingegeven door hun potentieel voor toekomstig hergebruik en hun lage koolstofvoetafdruk. Cedral Alterna leien gaven ons de kwaliteit die we wilden: het is een robuust materiaal. We kozen ervoor om ze geschubd te leggen en vast te spijkeren, opnieuw met het doel om de structuur indien nodig te kunnen ontmantelen. Dat geeft de 'visschubbenlook' die we zochten."

Kleurendiversiteit

"Bovendien konden we verschillende kleuren kiezen om het gebouw een eigentijdse gevel te geven. We kozen voor bruingrijs, betongrijs en taupe, wat basiskleuren zijn, in de wetenschap dat niet alleen de gevel goed beschermd zal zijn, maar dat ook de leien gerepareerd en vervangen kunnen worden en dat het gebouw zo lang mogelijk zijn authenticiteit zal behouden. Het is een gebouw dat van een afstand zichtbaar is en het is belangrijk dat het op een positieve manier opvalt."

Het project, dat zo'n vier tot vijf jaar in beslag nam, toont dat de architectuursector steeds meer belang hecht aan duurzaamheid en circulariteit. UNA|A blijft werken aan soortgelijke projecten en probeert de grenzen van circulaire architectuur te verleggen en duurzamere praktijken in de bouw in de hand te werken.

Bron: Cedral
Deel dit artikel:
Contacteer Cedral
Onze partners