Chinese studenten slepen VELUX Award 2014 for Students of Architecture in de wacht

Op de prijsuitreikingavond van de International VELUX Award 2014 werden er drie prijswinnaars en negen vermeldingen in de bloemetjes gezet. Een team van vier studenten van de Tsinghua Universiteit in Beijing, China, kreeg de eerste prijs voor hun project "Light, Revitalization", een mooie en diepgaande verkenning van de rol van daglicht in het moderne stadsleven.

De onderzoeken van de winnaars van de eerste prijs van 'Light of Tomorrow' dompelden het team diep onder in fundamentele bespiegelingen over leven en licht: "Voor ons legt het licht van morgen de nadruk op de meer spirituele schoonheid van het leven. We hebben niet alleen besproken hoe we licht beter kunnen gebruiken in de toekomst, we gingen ook op zoek naar een nieuwe definitie van licht. In ons project fungeert licht als een stopplaats die ons aanzet om opnieuw na te denken over de diepere waarden van het dagelijks leven," aldus Du Dikang, 22, niet-gegradueerde student aan de Tsinghua Universiteit en aanvoerder van het winnende team.

Met de stad Beijing, een proeftuin van nieuwe architectuur, als uitgangspunt besloot het winnende team van de Tsinghua Universiteit op zoek te gaan naar de waardevolle dingen uit het verleden die moeten worden gevrijwaard en weer aansluiting moeten vinden met het moderne leven.

De jury prijst het project omdat het zo volwassen is en iets voorstelt dat heel aannemelijk en haalbaar is, dat de oude Chinese tradities en nieuwe manieren van kijken naar deze tradities met elkaar verbindt. Het project geeft blijk van een grondig begrip van de rol van daglicht op stedelijk, sociaal en cultureel vlak.

"Het project dat de hoofdprijs kreeg, heeft te maken met de culturele omstandigheden met betrekking tot de voorspelde zonnecycli in het culturele erfgoed van de regio. Er komen verschillende verhalen aan bod, zoals de mogelijkheid om de situatie in de stad te verbeteren door middel van licht. Dat is een interessante kijk op licht," vond juryvoorzitter Craig Dykers in zijn motivatie van het winnende project.

 

Wereldwijde verantwoordelijkheid

De jury omschrijft de 2e prijs als een fantastisch project dat de aspecten van sciencefiction verbindt met de echte wereld via een zeer volwassen benadering die een gedemilitariseerde zone als een kunstmatige wolk tot leven brengt. Het project "Morning Glory Cloud" werd uitgewerkt door twee studenten van de Hanyang Universiteit en de Hongik Universiteit in Seoul, Korea, en wil een inspiratiebron zijn om na te denken over de mogelijkheid om de onzichtbare Koreaanse grens te laten verdwijnen.

Het project dat de derde prijs in de wacht sleepte is "Light of Hope" en wil een gloed van hoop en verlichting laten schijnen voor de miljoenen mensen die in vluchtelingenkampen over de hele wereld leven. De jury omschreef het project als kostenbesparend en praktisch uitvoerbaar. Het getuigt van een menselijke kwaliteit die de oprechte maatschappelijke betrokkenheid van het team van vier studenten van de Universiteit voor Architectuur, Bouw en Geodesie in Sofia, Bulgarije tot uiting brengt.

Naast de prijswinnaars bekroonde de jury twee eervolle vermeldingen, beiden uit China, en zeven eervolle vermeldingen voor Canada, Italië, Denemarken, Bulgarije en China.

Alle prijswinnaars en eervolle vermeldingen werden unaniem door de jury gekozen.

 

Daglicht blijft het centrale thema

De jury was zeer verheugd dat veel projecten die werden ingestuurd voor de International VELUX Award 2014 verder reiken dan de designparameters en positief willen bijdrage aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid en de samenleving.

"Veel projecten gaan na hoe licht een invloed kan uitoefenen op politieke situaties. Zij koppelen het functionele van licht aan doeleinden die verder reiken dan wat licht gewoonlijk doet. Niet alleen uitzicht en comfort zijn hierbij belangrijk, maar ook omgaan met moeilijke situaties, maatschappelijke discussies, en het bundelen van de politieke aspecten in hun werk met licht", aldus juryvoorzitter Craig Dykers.

De organisatoren van de Award van de VELUX Groep hechten veel belang aan de uitgebreide focus op verantwoordelijkheid en conceptuele experimenten in de studentenprojecten:

"Met de Award willen we de studenten inspireren daglicht te gebruiken als meer dan alleen een decoratief element. We zijn dan ook erg blij dat de winnende projecten en vermeldingen van de award van dit jaar getuigen van een sterke betrokkenheid bij ernstige onderwerpen waarmee de wereld te kampen heeft en van een oprecht maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel, aldus Per Arnold Andersen, die de VELUX Groep in de jury vertegenwoordigt.

Deel dit artikel:
Onze partners