Chiro van Heultje werkt mee aan circulaire toekomst van lokalen

De jongere generatie engageert zich volop voor hun eigen toekomst, ook op ecologisch vlak. Zo denkt Chiro van Heultje (Westerlo) aan een duurzaam lokaal. Het future proof dak was een uitwerking van Soprema Benelux.

Lange levensduur

Bouwheer Reinier Zegwaard-Vermeulen benadrukt het streven naar duurzaamheid bij de ontwikkeling van een nieuw lokaal. Hij benoemt het verlangen om een gebouw te creëren dat niet slechts enkele jaren meegaat, maar dat ook de generatie jongeren na hen in staat stelt te genieten van een aantrekkelijke en verantwoorde omgeving. Dit duurzaamheidsinitiatief sluit aan bij het motto van de Chiro.

Een essentieel element in het duurzaamheidsproces is de dakopbouw. Door de volledig mechanische bevestiging van de dubbele isolatielaag is hergebruik gemakkelijk haalbaar. De standaard druklaag is vlakgeplaatst met daarop een dampscherm en bovenop de dubbellaagse EPS afschotisolatie, die met pluggen is bevestigd. Meestal wordt die gekleefd maar in dit geval niet. Zo blijft hergebruik later en circulariteit troef.

Waterbestendig en circulair

Tom van Opstal, Specification Manager van Soprema, een koploper in waterbestendige oplossingen, prijst de keuze van deze Chirogroep. Met de bitumenlaag kunnen ze eenvoudig de volgende generatie van deze jeugdbeweging droog houden. De lichtgekleurde Sopralene Optima stoot warmte ook gemakkelijker af, waardoor het dak zelfs nog langer meegaat. Daarnaast dragen ze bij aan het ecologieverhaal door samen te werken met gespecialiseerde bedrijven. Het produceren van isolatiemateriaal op 800 km van de werf zou niet logisch zijn; hier in de buurt wordt ook geproduceerd.

Voorkomen van koudebruggen

In sommige dakafdichtingen, waar de verankering mechanisch gebeurt, treden koudebruggen op. Dit euvel is voorkombaar aan de hand van tule-schroefcombinatie. Deze zijn makkelijk installeerbaar op de Chiro-site. 

Deel dit artikel:
Onze partners