Climaclick : spanplafond met klimaatregeling

Op Architect@Work pakt Extenzo uit met Climaclick, een invenstief systeem voor spanplafonds met klimaatregeling. Deze spanplafonds, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Straatsburg, kunnen door hun specifieke werking instaan voor de verwarming of koeling van ruimtes waardoor radiatoren overbodig worden.

Op Architect@Work pakt Extenzo uit met Climaclick, een invenstief systeem voor spanplafonds met klimaatregeling. Deze spanplafonds, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Straatsburg, kunnen door hun specifieke werking instaan voor de verwarming of koeling van ruimtes waardoor radiatoren overbodig worden.
 


hotel Adam&Eve (Antalya Turkije)  : met gebruikmaking van Extenzo lichtdoorlatende spanplafonds.


Het Extenzo spanplafond van Climaclick kan bijdragen aan de verwarming, koeling en eventueel ook de luchtverversing van een vertrek door middel van een de economische warmtepomp lucht/lucht. Het spanplafond wordt hierbij afgekoeld of verwarmd door de lucht die op heel lage sneheid door het plenum stroom en op zijn beurt naar het vertrek uitstraalt. Simulaties hebben aangetoond dat de straling van het plafond voor 20 tot 60% bijdraagt aan de afkoeling (of verwarming) van het vertrek. Voor een perfecte airconditioning en verwarming in het hele vertrek worden de afmetingen van de gleuven op maat berekend met speciale software die door Extenzo en het laboratorium voor klimaatregeling van ENSAIS is ontwikkeld.

Met Climaclick wordt op die manier sneller een comfortabel temperatuur bereikt en hebben schommelingen een kleinere impact. Climaclick tracht zowel in de zomer als de winter een gezond en comfortabel klimaat te creëren doordat het systeem het volledig spanplafond als stralingsoppervlak gebruikt, doordat het de luchttoevoer aanzienlijk vergroot en doordat het de luchttoevoer erg traag verdeelt  langs de wanden van de ruimte.
 
 
Climaclick biedt interessante mogelijkheden naar de architectuur van de vertrekken toe daar het plaatsbesparend is omdat zichtbare apparaten zoals radiatoren, consoles, split… niet langer nodig zijn. Op die manier kunnen ruimtes ook gemakkelijker ingericht worden, en kan de ontwerper zijn of haar creativiteit de vrije loop laten gaan zonder noemenswaardige beperkingen.


 
Het werkingsprincipe

In het plenum (A) tussen het plafond en het spanplafond wordt behandelde lucht (koud of warm) geblazen. De ruimte (C) is over de hele omtrek van een dunne gleuf voorzien. Deze gleuf wordt op vooraf bepaalde plaatsen (bij de luchtinlaat of boven het hoofdeinde van een hotelbed bijvoorbeeld) afgesloten en heeft afhankelijk van de wand een variabele breedte voor maximaal comfort.
Deze lucht circuleert op heel lage snelheid in het plenum en zorgt voor de afkoeling (of verwarming) van het spanplafond, dat op zijn beurt naar de ruimte (B) uitstraalt; de lucht wordt vervolgens verticaal via de gleuven langs de wanden (C) gevoerd, neemt de lucht van de ruimte (D) mee en zorgt voor de afkoeling (of verwarming) van de muren die naar de ruimte (E) uitstralen.
De lucht komt afsluitend op heel lage snelheid en praktisch op kamertemperatuur (F) onder aan de muren, wat elke tocht uitsluit. Bovendien wordt rond het hele vertrek een praktisch gelijke ventilatiesnelheid verkregen, zonder dat lucht van de ruimte naar het plenum terugstroomt. Door deze eigenschap beweegt de lucht door de hele ruimte alvorens weer te worden onttrokken, met als resultaat een gelijkmatige ventilatie in het hele vertrek.

Enkele eigenschappen
We zetten nog even enkele voordelen van het Climaclick systeem op een rijtje:
-          veel creatieve mogelijkheden (kleuren, afwerkingen,…)
-          Een perfecte afwerking (optimale spanning, inbouw designverlichting…)
-          Een snelle en propere plaatsing (geen verhuis,  eenvoudige voorbereiding…)
-          Milieuvriendelijk : 100% gerecycleerde spanplafonds en profielen, laag gewicht en klein volume
-          Extenzo is klaar voor de HQE-vereisten
-          Ideaal voor nieuwbouw en renovatie
-          Europese brandklassering Bs2D0, voor alle openbare plaatsen
-          ISO 9001

Meer info vindt u hier.
Deel dit artikel:
Onze partners