COGEN Vlaanderen-studiedag: WKK in een geslaagde energiemix

COGEN Vlaanderen, het expertisecentrum en de ontmoetingsplaats voor het WKK-gebeuren in Vlaanderen, organiseerde op 26 mei een studiedag in de Brabanthal in Leuven. Doel: de uitdagingen voor WKK in een veranderende wereld bespreken.

Toekomst hoopvol

Er zijn immers verschillende uitdagingen. Industriële WKK’s hebben het moeilijk door de afnemende stoomvraag door efficiëntere productie, de economische crisis en de slechte ‘spark spread’ - het verschil tussen de prijs van geproduceerde elektriciteit en de kost van het gas dat nodig is om die elektriciteit te produceren. Arnaud Duvielguerbigny, Head of Policy bij COGEN Europe, ziet de toekomst echter hoopvol tegemoet. WKK staat nu al in voor 11 procent van de Europese elektriciteitsproductie en het aandeel van hernieuwbare energie in de brandstofmix van WKK stijgt elk jaar (16 procent in 2012, een getal dat al stijgt sinds 2008). Hij ziet in Brussel, bij de Europese beleidsmakers, trouwens een ‘appetite for change’. De nieuwe leiders begrijpen beter dat er een warmte-strategie moet komen, niet enkel een focus op elektricteit. In dat verhaal heeft WKK natuurlijk een belangrijke plaats.

 

Micro-WKK’s

Een andere uitdaging ligt op het vlak van flexibiliteit. Waar WKK op heden steeds als base-load-toepassing wordt gezien, komt de focus meer te liggen op flexibiliteit. Dat is natuurlijk het gevolg van het grotere aandeel intermitterende bronnen op het net. Industriële WKK’s kunnen die flexibiliteit leveren en hebben duidelijk een netondersteunende werking. Maar ook de kleinere installaties, inclusief de micro-WKK’s op de residentiële markt kunnen daartoe bijdragen, al moeten er op dat vlak nog wel wat vorderingen geboekt worden. Dat zegt Joni Rossi, medewerkster van COGEN Vlaanderen, bij de eerste resultaten van de meetcampagne van residentiële micro-WKK’s. Zo waren er nog wel wat kinderziektes bij de eerste installaties en was er finetuning nodig van de afregeling. Daar staat tegenover dat de resultaten op zich wel erg bemoedigend zijn. Reden te meer om te blijven pleiten voor steun voor de uitbouw van WKK in Vlaanderen en steun voor onderzoek rond WKK.

Deel dit artikel:
Onze partners