Compacte kleuterschool krijgt speelse negenhoekige vorm (WE-S architecten)

In de wijk Buerstede in Aartselaar kunnen de kleuters sinds dit schooljaar naar een gloednieuw gebouw. Het voormalige schoolgebouw uit 1967 voldeed niet meer aan de hedendaagse normen, kampte met een capaciteitstekort en was dan ook dringend aan vervanging toe. Het gemeentebestuur van Aartselaar schreef een ontwerpopdracht uit waar maar liefst veertig architectenbureaus op intekenden. Rekening houdend met de gunningscriteria koos het gemeentebestuur uiteindelijk voor het ontwerp van WE-S architecten uit Gentbrugge. Het bureau realiseerde een nieuwe school waarbij naast het ergonomische vooral aandacht werd besteed aan licht, rust en ruimte.

Het programma van eisen vroeg vier identieke kleuterklassen. Er diende tevens een polyvalente zaal te worden voorzien, alsook een refter, enkele bergingen, een keuken, een personeelsruimte en een zorglokaal. WE-S architecten stelde voor om de kleuterklassen rug aan rug te schakelen, waardoor ze per twee kunnen worden gedeeld. Iedere klas beschikt over een eigen berging met sanitair. Zodoende ontstond in het ontwerpproces een langgerekte balk die tegen de polyvalente zaal aanleunt.

Volgende stap was om de klassen als een ring rond de polyvalente zaal te schakelen. Zo ontstaat een bijzonder compact gebouw waarbij alle klassen een rechtstreekse link met de polyvalente zaal hebben. De refter maakt integraal deel uit van deze centrale zaal. Het gebouw wordt aan de oostzijde van het terrein geplaatst en wordt vormgegeven als een regelmatige negenhoek die zich aan de hand van een overdekte speelruimte opent naar de ingang. Het resultaat is een compact en efficiënt gebouw dat zich ondanks zijn speelse vorm moeiteloos schikt binnen de beperkte perceelsgrenzen.

Bron: WE-S architecten
Deel dit artikel:
Onze partners