Container Atlas zet Belgen in de kijker

Tien jaar na de eerste publicatie lanceert uitgeverij gestalten een herwerkte versie van het boek Container Atlas, a practical guide to container architecture. In het lijvige verzamelwerk van hedendaagse containerarchitectuur is er ook plaats voor het Belgische bureau Sculp(it) en architect Luc Deleu.

Door de groeiende opkomst van het aantal containergebouwen over de wereld was er nood aan een atlas die het toonbeeld zou geven voor de containerarchitectuur. Het boek presenteert dan ook een breed aanbod aan projecten in de containerarchitectuur. Container Atlas dient als een praktische en inspirerende handleiding. 10 jaar na de eerste publicatie is er nog steeds vraag naar, waardoor er een recente geüpdatete versie is gekomen. Het boek plaatst ook twee Belgische architecten en hun projecten in de kijker: Sculp(it) architecten Silvia Mertens en Pieter Peerlings met hun Live/work space en Luc Deleu met zijn werken Orbino, Construction X, Hoorn Bridge en Speybank.

Sculp(it)

Het project van de Sculp(it) architecten bevindt zich in het Antwerpse Red Light District. De private residentie en werkplaats werd gerealiseerd in 2006. De beschikbare woonoppervlakte (60 m2) met een restruimte van 2.40m breedte bestaat uit vier plateaus tussen twee scheidsmuren dat wonen, eten, ontspanning en slapen combineert. De verdiepingen zijn verbonden met een wenteltrap. Drie zwarte polyethyleen buizen die verticaal en horizontaal opgesteld en gehuisvest zijn tussen dubbele houten vloeren bieden de infrastructuur voor sanitair, verwarming en elektriciteit. Het dak, van op het terras of vanuit het bad, biedt de mogelijkheid om te genieten van het uitzicht. Zowel de voorgevel als de achtergevel bestaan volledig uit glas en zijn omhuld met zwarte raamkaders. Deze samen met de felgekleurde lampen aan elk raam op elke verdieping geven een subtiele knipoog naar de vroegere residenties van deze buurt.

Luc Deleu

In de afgelopen dertig jaar heeft Luc Deleu verscheidene sculpturale en architecturale stukken gecreëerd door containers in zijn werk te integreren. Allereerst realiseerde Luc Deleu de Hoornbrug in Nederland voor de For Real Now tentoonstelling van 1990. Het functioneert zowel als kunstwerk en als een loop-en fietsbrug. Vervolgens creëerde hij het grote hoefijzer genaamd Speybank gelegen in Antwerpen. Het op een brug gelijkende, met zijn vier onmogelijke uitgebalanceerde containers in de vorm van een groot hoefijzer, voelt het alsof het op elk moment te kunnen instorten. Verder is er nog het minder functionele Construction X met een meer stabiel ogende constructie.

Tenslotte, realiseerde Luc Deleu Orbino het 45 vierkante meter project bevindt zich aan het Noordzeekanaal te Amsterdam-West. Hij creëerde het openlucht- en doorloopsculptuur in 2002. Het is gemaakt uit vijf rode scheepscontainers waarvan twee als dragers en drie als belvedère dienen. Verder biedt het ook een stalen trap en is het geplaatst op een betonnen ondergrond. De L-vorm van de containers dient als uitkijktoren waarbij de bovenste containers functioneren als een gesloten observatieplatform met aan één kant vloer-tot-plafondbeglazing.

Bron: Container Atlas, a practical guide to container architecture

 

Titel: Container Atlas, a practical guide to container architecture

Auteurs: Han Slawik, Julia Bergmann, Matthias Buchmeier, Sonja Tinney

Uitgeverij: Gestalten

Pagina’s: 304

Prijs: € 49,90

ISBN- nummer: ISBN 978-3-89955-669-8

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage