Corda Campus gaat Silicon Valley achterna (deel 3)

Redactiebureau Palindroom leende zijn pen aan Epicorda, het boek dat de expo vergezelt op Corda Campus in Hasselt over de link tussen Philips en Apple. Palindroom schreef het hoofdstuk over architectuur. In dit derde deel gaan we dieper in op de architectuur van Corda Campus.  

Eye-catcher

Corda I - het gebouw dat in 2014 werd opgetrokken en sindsdien de eye-catcher is van de campus - en Corda II en III - de gebouwen die nog in aantocht zijn - kregen transparante, glazen wanden en hellende, groene daken die het park verlengen en een zwaartepunt creëren in het centrum van de campus. Dat is de huidige CordaBar, de ontmoetingsplek bij uitstek voor iedereen die zich op de campus begeeft. 

“Ons concept is dat van een gebouw dat opgaat in de omgeving, dat meer landschap is dan architectuur”, zegt Filip Declercq van ELD Partnership. “Dat landschapseffect gaan Corda II en III verder versterken.” De werkzaamheden aan Corda II en III, die naast Corda I komen te liggen, zijn in januari 2017 van start gegaan en er zijn nog veranderingen op til. Net zoals bij Apple zullen ook op Corda Campus alle parkeerplaatsen ondergronds verdwijnen, met een parkeergebouw langs de kant van het station. Wanneer de parkeerplaatsen verdwenen zijn, zal het groen de campus overheersen.

Het opzet van de vernieuwde Corda Campus is om een open, dynamische architectuur te creëren die jonge creatievelingen aanspreekt. Dat uit zich ook in het interieur van de gebouwen. “Op de eerste verdieping van Corda I bevindt zich onze Incubator, waar jonge starters door en met elkaar werken in een volledig open landschapskantoor”, legt de directeur van Corda Campus Raf Degens uit. “De vergaderruimtes bieden plaats voor zowel grote raden van bestuur als voor brainstormsessies in kleinere groepen. Ook in het auditorium hebben we die openheid doorgetrokken. De spreker staat niet op een verhoog vooraan in de zaal maar bijna tussen het publiek.”

Ontmoeting  is de centrale gedachte achter de campus. Die wordt gestimuleerd door het park, de koffiebar, brasserie en het bedrijfsrestaurant. “Het park is het centrum van de campus”, zegt Degens. “Alle drieduizend werknemers lopen hier dagelijks voorbij waardoor ze elkaar leren kennen. Medewerkers gaan niet alleen met de collega’s uit hun bedrijf een hapje eten maar ook met medewerkers van andere bedrijven op de campus. Die ontmoetingen willen we stimuleren want op die manier inspireren onze mensen elkaar.” Het interieur van het bedrijfsrestaurant is om die reden luchtig en open ontworpen. De ruimtes zijn ook heel flexibel ingericht. Er wordt niet alleen gegeten en gedronken maar de hele dag door kunnen er meetings of kleinere bijeenkomsten georganiseerd worden.

Om de andere delen van het hoofdstuk te lezen, klik hier.
 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage