Corda Campus gaat Silicon Valley achterna (deel 6)

Redactiebureau Palindroom leende zijn pen aan Epicorda, het boek dat de expo vergezelt op Corda Campus in Hasselt over de link tussen Philips en Apple. Palindroom schreef het hoofdstuk over architectuur. In dit zesde en laatste deel gaan we dieper in op de toekomst van bedrijfsarchitectuur en de leidende rol van trendsetters Apple, Google en Facebook hierin.

Apple, Google, Facebook en consorten hebben uiteraard de financiële slagkracht en zijn het aan zichzelf verplicht om toonaangevend te blijven, dat ze resoluut inzetten op vernieuwende architectuur bewijst het belang. Ook in bedrijfsarchitectuur van de toekomst zetten deze spelers duidelijk de toon. “Zij beschikken over de mogelijkheid om de ideale werkomgeving te ontwerpen: groene campussen met alle mogelijke voorzieningen waar ze het maximale uit hun werknemers kunnen halen”, klinkt het bij Jan Geysen van PUUR interieurarchitecten.

“Het boeiende is dat zij stuk voor stuk begonnen zijn in bestaande bedrijfsgebouwen, maar nu besluiten om een eigen architectuur te creëren. Apple heeft niet zomaar voor een cirkelvormig gebouw gekozen. Dat staat symbool voor de verbondenheid, het organische. Het is het ultieme kantoorgebouw. Facebook bouwt met Frank Gehry de grootste open kantoorruimte ooit, voorzien van een immens dakterras. Google bouwt dan weer dome-achtige constructies die moduleerbaar zijn. Ze creëren bijna eigen werelden waarmee ze creativiteit maximaal stimuleren en de grootste talenten kunnen aantrekken. Dat moeten ze ook want zij bevinden zich in de frontlinie van technologische ontwikkeling.”

De wijze waarop bedrijfsarchitectuur ontwikkeld wordt, is duidelijk aan het veranderen. Jan Geysen: “Vroeger kozen bedrijven een bekende architect om hun gebouw te ontwerpen. Nu ontwikkelt de architect een gebouw voor jou als bedrijf. Dat is een totaal ander gegeven. Je kunt er vanop aan dat alles aan het nieuwe Apple-kantoor doorgesproken is met Steve Jobs."

 

“Bedrijven en architecten ontwikkelen nu samen. Dat is de toekomst. Alleen zo kan je echt op maat werken. Google gaat daar ver in. Zij ontwerpen moduleerbare, verplaatsbare gebouwen omdat ze zo hard groeien en nu al willen anticiperen op veranderingen in de toekomst.”


De trend naar prettige werkomgevingen zet zich al langer door, uiteraard met het oog op verhoogde productiviteit en tevredenheid van die werknemers. Zowel het nieuwe Apple-hoofdkwartier als Corda Campus draaien om veel meer dan rechttoe rechtaan kantoorgebouwen. Woon-werk wordt meer beleven: vooraf even gaan joggen in het park, een paar uurtjes achter je bureau, vervolgens brainstormen in de koffiebar om de hoek, je dag afsluiten met een duik in het campuszwembad en terugkeren met de gestreken was die je voor het joggen hebt afgezet in het strijkatelier.

Levenskwaliteit komt in heel de maatschappij meer en meer voorop te staan en dat uit zich ook in onze werkomgeving. “Alles in de toekomst zal gaan over de factor tijd”, meent Jan Geysen. “We hebben vandaag allemaal een conflict met tijd. We hebben er nooit genoeg van en die work-life balance zal steeds belangrijker worden. Als onze werkomgeving een deel van dat evenwicht kan opvangen door bijvoorbeeld een strijkatelier of kinderopvang te organiseren, is dat de weg die we moeten opgaan. Er wordt vandaag veel meer beseft dat we een groot deel van ons leven doorbrengen op onze werkplek en dat dit ook een fijne plek mag zijn om rond te hangen.”

Op Corda Campus zijn ze zich daar alvast heel goed van bewust. “Deze nieuwe manier van werken die wij uitdragen, is geen trend of hype”, zegt directeur Raf Degens. “Dit is de toekomst. Dit is waar de nieuwe generatie naar op zoek is en daar spelen wij op in. Momenteel zijn hier 3.000 mensen werkzaam in 192 bedrijven. Dat aantal gaat de komende jaren stijgen naar 5.000. Wij zijn hier op z’n Limburgs heel bescheiden in maar wat wij doen op Corda Campus is niet alleen toonaangevend voor Limburg maar voor heel België en Europa. Ik ben er zeker van dat ons voorbeeld op vele plaatsen gevolgd zal worden. De vergelijking met Silicon Valley is zeker op zijn plaats.”

Om de andere delen van het hoofdstuk te lezen, klik hier.

Deel dit artikel:
Onze partners