Corda Campus gaat Silicon Valley achterna

Corda I
Corda I, II en III

Op Corda Campus in Hasselt kan u nog tot 6 mei Epicorda bezoeken, een tentoonstelling over de link tussen Philips en Apple. Redactiebureau Palindroom leende zijn pen aan het Epicorda-boek en schreef daarin het hoofdstuk over architectuur. Ook ELD Partnership en PUUR interieurarchitecten werkten hieraan mee. Hier kan u het hoofdstuk integraal lezen. Of hoe de gloednieuwe Apple Campus 2 van Norman Foster Corda Campus inspireert.

De Amerikaanse auteur Dave Eggers beschrijft in zijn roman ‘De Cirkel’ ’s werelds machtigste technologiebedrijf en het wedervaren van hoofdpersonage Mae Holland. Een visionaire wereld waarin werkelijk alles wordt gedeeld op sociale media en de vergelijking met Facebook, Google en Twitter nooit veraf is. Nauwelijks drie jaar na verschijning van dit orwelliaanse boek, presenteert Apple haar nieuwe hoofdkwartier: een gigantische donutvormige campus in Cupertino, Californië. De cirkel is rond.

Het ruimteschip, zoals het nieuwe Apple-gebouw terecht omschreven wordt, is ontsproten uit de breinen van de intussen overleden CEO van Apple Steve Jobs en de gerenommeerde Britse architect Norman Foster, bekend van onder andere de Millennium Bridge in Londen. In deze Apple Campus 2 zullen dertienduizend werknemers aan de slag gaan. Hun Cirkel omvat open kantoorruimtes van waaruit ze een prachtig uitzicht hebben op de uitgestrekte binnentuin, die ze overal en altijd kunnen bewonderen doorheen de glazen wanden. Nooit eerder in de wereld zijn zulke grote stukken gebogen glas gebruikt. De medewerkers zitten als het ware midden in de natuur.
 

Ecosystemen

De nieuwe Apple-campus zal voor tachtig procent uit groen bestaan en maar liefst zesduizend bomen tellen. Verstrooiing kunnen de medewerkers zoeken in een van de vele cafés die de campus zal tellen of in het fitnesscentrum. Onder de grond is een theater gebouwd waar Apple zijn nieuwste creaties kan onthullen aan 1.000 toeschouwers. Ook de parkeerplaatsen verdwijnen ondergronds, zodat ze de natuur niet belemmeren. En last but not least: de nieuwe Apple-campus werkt volledig op hernieuwbare energie, die wordt opgewekt op de site.
 

“It's got this gorgeous courtyard in the middle, and a lot more. It's a circle, so it's curved all the way round. This is not the cheapest way to build something. There’s not a straight piece of glass in this building. It’s all curved {…}.We have a shot at building the best office building in the world. Architecture students will come here to see it.”  Zo omschreef CEO Steve Jobs het nieuwe Apple-hoofdkwartier aan de City Council van Cupertino in 2011.


Geeft Apple hiermee iedereen het nakijken? Allerminst. Ook Google en Facebook verbonden hun lot aan wereldberoemde architecten om hun nieuwe campussen te ontwerpen. Google ging in zee met Bjarke Ingels Group (BIG) en Thomas Heatherwick, Facebook met Frank Gehry. Ook hier baden de campussen in het groen en zijn ze voorzien van alle mogelijke ontspanningsmogelijkheden. Eigengereide ecosystemen. De Cirkel van Dave Eggers is verre van fictie. 


Lees hier het vervolg van het hoofdstuk:
Deel 2: Van fabriek tot fabuleuze architectuur
Deel 3: Eye-catcher
Deel 4: Re-mix
Deel 5: Architectuur als katalysator
Deel 6: Ideale workspace


ELD Partnership werkte mee aan dit hoofdstuk:
eld is een Europees multidisciplinair kantoor van architecten , ingenieurs, project managers en cost controllers met kantoren in Antwerpen, Hasselt , Ophain in België en in Poznan in Poland.
eld heeft als doel een bijdrage te leveren aan de bebouwde omgeving die ons allen omringt en waarin we samenleven, op zoek naar welbehagen.
eld ontplooit haar activiteiten in een heel brede waaier van het bouwgebeuren.
eld ageert bij voorkeur als leader, technisch-, uitvoerend- en coördinerend- architect, ingenieur & project manager van uw project.
eld heeft een uitmuntende reputatie opgebouwd op het domein van budgetcontrole en planning.
eld is een meerwaarde creator en strategisch pragmatisch denker.
eld realiseert dit dankzij "a collective way of thinking", hun DNA sinds haar bijna 60-jarig bestaan.

 

Deel dit artikel:
Onze partners