Cortenstaal in Nederland: enkele referenties

Ook onze noorderburen zijn overtuigd van de kwaliteiten van Cortenstaal. Architectura.be presenteert hieronder enkele ontwerpen waarbij het roestbruine staal prachtig toegepast wordt.
Ook onze noorderburen zijn overtuigd van de kwaliteiten van Cortenstaal. Architectura.be presenteert hieronder enkele ontwerpen waarbij het roestbruine staal prachtig toegepast wordt.

'Sterk Bedrijf', multifunctioneel gebouw in Gorredijk

'Sterk bedrijf' omvat een uitgeverij, een galerie, groothandel in boeken en een winkel. De gevelopeningen zijn niet vormgegeven als ramen en deuren, maar als 'toevallige' lichtspleten. De roestbruine cortenstalen gevel integreert zich in de omgeving. De uitsnijdingen, die zijn geïnspireerd door het rietlandschap, gaan namelijk op in het coulisselandschap. Het ontwerp is ontsproten uit het tekenpotlood van Michael van Leeuwen, Pieter Looijaard en Maarten Bent.

Tunnelgebouwen voor spoorlijn door Studio SK

ProRail, de spoorbeheerder van onze Noorderburen, werkte aan een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle. Prorail gaf het Nederlandse architectenbureau Studio SK de opdracht om twee technische gebouwen te ontwerpen aan de tunnelmonden van de nieuwe spoorlijn. De twee gebouwen zijn opgetrokken uit drie tunnelwanden. Voor de wanden combineert Studio SK gepigmenteerd beton met cortenstaal om te komen tot een stoer, robuust en natuurlijk uiterlijk.
Kruisherenhotel in Maastricht door SatijnPLUS Architecten

Toen het Kruisherenklooster in de jaren tachtig leeg kwam te staan, kocht de Stad Maastricht het klooster op. Het was geen sinecure om het klooster een nieuwe functie te geven. Tot ondernemer Camille Oostwegel de stad voorstelde er een rendabel hotel in onder te brengen. SatijnPLUS Architecten stond in voor het ontwerp. Het oorspronkelijke ontwerp is bijna onaangeroerd gebleven. Wel is er een nieuwbouw opgetrokken, die volledig uit Cortenstaal bestaat. Het Cortenstaal benadrukt het onderscheid tussen het nieuwe en het oude klooster.

Kazerne in Doorn

Voor deze kazerne in Doorn (Midden-Nederland) werd een enorme hoeveelheid Cortenstaal gebruikt. Het bedrijf VPT Versteeg was verantwoordelijk voor het productietekenwerk, de productie en de levering van de Cortenbeplating.
 

Deel dit artikel:
Onze partners