Coussee en Goris, Beel en Toyo Ito geselecteerd voor de Waalse Krook.

De Cvba Waalse Krook heeft vijf ontwerpen geselecteerd voor de nieuwbouw, renovatie en herbestemming van de Waalse Krook in Gent: Schmidt Hammer Lassen, Toyo Ito, Van Berkel en Bos, tv Aranda Piqem Vilalta - Coussee en Goris en tv Mateus - Beel.
De Cvba Waalse Krook heeft vijf ontwerpen geselecteerd voor de nieuwbouw, renovatie en herbestemming van de Waalse Krook in Gent. De Waalse Krook is een gentse stadswijk die zich tussen de Lammerstraat, de Grote Huidevettershoek, de Muinkschelde en de St.-Pietersnieuwstraat bevindt. Binnen die projectzone wil men een ambitieuze nieuwbouw realiseren, het voormalige Wintercircus renoveren en het openbaar domein herinrichten. Op de site zullen onder meer de Bibliotheek voor de toekomst en het Centrum voor nieuwe media ondergebracht worden. De ambities van de Stad Gent zijn hoog. Ze streeft naar kwaliteitsvolle architectuur waarvoor mensen van ver willen komen.


Een zicht over de Waalse Krook


Uit de 100 kandidaturen voor het project heeft men nu dus 5 ontwerpen gekozen die strijden voor de toekenning. De volgende vijf bureaus werden geselecteerd:


Schmidt Hammer Lassen Architects is een Deens architectenbureau met heel wat ervaring met het ontwerpen van bibliotheken en leeromgevingen.  Het ontwierp eerder de indrukwekkende Koninlijke Bibliotheek van Kopenhagen en de Växjo stadsbibliotheek in Zweden. Ook nu zijn er enkele bibliotheken van hun hand in opbouw: de nieuwe bibliotheek van de universiteit van Aberdeen (Schotland) en de Chaucer Buchanan Bibliotheek in Sheffield (Verenigd Koninkrijk).


De Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen


Ook Toyo Ito & Associats, Architects is geen nieuwkomer als het op ontwerpen van publieke gebouwen aankomt. Ze zijn de ontwerpers van de Sendai Mediatheek in Myagi (Japan), een project dat gelijkaardig is aan de site in Gent. Voor dat ontwerp mochten ze verschillende prijzen in ontvangst nemen. Hun constant vernieuwende aanpak genereert onconventionele ruimtes die mensen vrij en comfortabel kunnen beleven.


De Sendai Mediatheek in JapanHet interieur van de Sendia mediatheek


Architectuurervaring vind je ook dichter bij onze landsgrenzen. Het Amsterdamse Van Berkel en BOS UNSTudio bestaat sinds 1989 en heeft sindsdien heel wat ervaring opgedaan met de herontwikkeling van verouderde stedelijke gebieden. De Erasmus brug in Rotterdam en het masterplan Lighthousein Aarhus in Denemarken zijn hier het bewijs van.


De Erasmusbrug in Rotterdam


De Spaans-Belgische relatie tussen Aranda Pigem Vilalta arquitects en Coussee & Goris bestaat sinds 1995. Aranda Pigem Vilalta arquitects werd recentelijk laureaat in de Mies van de Rohe prijs met een stadsbibliotheek in Barcelona, Coussee & Goris waren verantwoordelijk voor de vernieuwing van het Grote Vleeshuis.

Het Grote Vleeshuis in Gent (Foto: Wim Van Nueten)


THV Mateus Beel is een samenwerking tussen Museum M-architect Stéphane Beel en Manuel Rocha de Aires Mateus. Stéphane Beel architecten ontwierpen onder andere het gerechtsgebouw van Gent, Museum M in Leuven en enkele sites voor de UGent. De Aires Mateus is de architect achter de nieuwe hoofdbibliotheek van Lissabon en het kunst- en cultuurcentrum in Sines (Portugal), gekenmerkt door abstractie en geometrie.


Het gerechtsgebouw van Gent, een ontwerp van Stéphane Beel


Het kunst- en cultuurcentrum in SinesCvba Waalse Krook hoopt met deze kandidaten een hoogwaardig concept voor de Waalse Krook te kunnen ontwikkelen. De vijf bureaus zullen de komende weken uitgebreid gebrieft worden en kunnen dan aan het werk. Midden 2010 zal de laureaat bekend gemaakt worden.
Deel dit artikel:
Onze partners