Coussée & Goris bekroond met Carrièreprijs

De winnaars van de Jo Crepain Prijzen zijn zopas bekendgemaakt. Voor het eerst dit jaar werd ook een Carrièreprijs uitgereikt. Het duo Ralf Coussée en Klaas Goris kwam als laureaat uit de bus.

Een logische keuze, vindt ook architect en jurylid Luc Binst, die tot aan zijn overlijden in 2008 samen met Jo Crepain Crepain Binst Architecture runde. “NAV wil met deze Carrièreprijs bij uitstek Jo Crepain eer aandoen. Om zijn nagedachtenis te bewaken, wilde ik dan ook dat we de prijs niet te vrijblijvend zouden toekennen. We hebben daarom samen de criteria besproken waar een laureaat aan moest voldoen. En ik kan met de hand op het hart zeggen dat Coussée en Goris op veel vlakken dezelfde filosofie huldigen als Jo. Net als Jo werden ze ooit gepolst om Bouwmeester te worden, maar daar hebben ze, uit passie voor hun beroep en door hun verslaving aan toparchitectuur, vriendelijk voor bedankt.”

“Het zijn authentieke en collegiale architectuurpersoonlijkheden die een rechte en ethische lijn aanhouden in alles: hun innovatieve architectuur, hun bedrijfsvoering, hun engagement in het onderwijs… Ze slagen erin om zich te laten respecteren door de bouwwereld, ze durven op hun strepen staan, durven hun mond te roeren in functie van de werkbaarheid van ons beroep. Daar plukken ze nu de vruchten van. Het is ook een weloverwogen keuze om dit nu, op dit specifieke moment in hun carrière, toe te kennen. We zochten immers architecten die een lang en proven track record hebben met veel ervaring, maar die nog altijd brandend actueel zijn en zo een ambassadeursrol voor onze sector kunnen vervullen. Ik ben daarom erg verheugd met deze keuze.”

Projecten van Coussée & Goris Architecten zijn onder meer het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist (i.s.m. GAFPA bureau voor architectuur en stedenbouw), de Waalse Krook in Gent (i.s.m. RCR Arquitectes) en het crematorium Hofheide in Holsbeek (i.s.m. RCR Arquitectes).

Met de Prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering én maatschappelijk engagement. Na deze tweede editie in 2017 zullen de Jo Crepain Prijzen voortaan elke twee jaar terugkeren.

Bron: NAV

Deel dit artikel:

Onze partners