Creagora: architectuur in harmonie met sociale innovatie

In Champion bij Namen kunnen de leden van de Christelijke Mutualiteiten terecht in een uniek multifunctioneel zorgproject: Creagora – de samentrekking van ‘création’: schepping en ‘agora’: verzamelplaats. Een uniek project in een al even uniek gebouw – dat zowel levendigheid en dynamiek moest uitstralen, als uitnodigend en beschermend moest ogen. Een missie waarin Ad’A & Atelier 4D fantastisch zijn geslaagd. En dat voor een groot deel dankzij een wel zeer origineel gebruik van de geveloplossingen van VMZINC: geplooide zinkbanen enerzijds, geperforeerd zink anderzijds.

Met de oplevering van Creagora in juli 2017 lanceerden de Frans- en Duitstalige Mutualiteiten een uniek, innovatief project om als zorgverzekeraar niet enkel de klassieke zorgverzekeringsdiensten aan te bieden, maar om ook een zo adequaat mogelijk antwoord te geven op de uitdagingen van de toekomst op het vlak van gezondheidszorg: vergrijzing van de bevolking, gezondheidsbevordering en preventie van chronische zieken, begeleid wonen…

Het architectenbureau Atelier 4D, dat voor dit project een associatie aanging met Ad’A, kreeg de opdracht om dit multifunctioneel gebouw vorm te geven. Een heuse uitdaging, want in het pand van zo’n 6.500 m² moesten heel wat verschillende CM-diensten een plaats krijgen: het 24/24 u.-callcenter, het CM-infocentrum, de CM-diensten voor oudere personen, de dienst Solival die personen met een motorische handicap ergonomisch advies geeft om hun woonruimte aan te passen en in het gebouw testen van ergonomische toestellen moest kunnen laten uitvoeren, een restaurant en keuken.

 

Organisch geheel

Jean Liard van Atelier 4D licht toe: “Het gebouw is gevat in een bijzonder volume en profileert zich als een baken in het landschap. Het maakt nuttig gebruik van de hellende ligging om op het niveau van het maailand verschillende ingangen te voorzien. Dankzij deze helling kon het gebouw lager zijn aan de straatkant en sterk opengetrokken worden naar het landschap.”

“We zijn erin geslaagd om het pand een heel organische uitstraling te geven en het ook een heel lichte uitstraling te verlenen, door het volledig te bekleden met zinken gevelbekleding in het oppervlakteaspect PIGMENTO Rood. Zink is sowieso een nobel en natuurlijk materiaal, dat een gebouw heel organisch laat ogen, en het geprepatineerde, gekleurd zink in de tint PIGMENTO Rood kwam voor ons helemaal als geroepen om dat gevoel van ‘aarde’ en van ‘dunne huid’ op te wekken”, aldus Liard.

 

Markant geplooid zink

“Kiezen voor de gevelbekledingsoplossingen van VMZINC was effectief de beste keuze die we als architecten konden maken in het Creagoraproject”, bevestigt Dany Poncelet van Atelier 4D.

“Niet alleen omdat VMZINC in een ruime waaier aan oppervlakteaspecten en tinten wordt aangeboden, maar ook omdat VMZINC ons toeliet om heel creatief met de verschillende plaatsingsmogelijkheden en zinktechnieken om te springen. Het gebouw moest heel levendig en dynamisch ogen, want Creagora moet immers een broeinest van sociale innovatie zijn. Vandaar dat we boven de solide onderste bouwlaag, die bekleed is met zwarte keramische stenen, voor het grootste deel van de gevelbekleding met geplooid zink, in horizontale belijning, hebben gewerkt.”

De plooitechniek op maat van VMZINC voorziet het gebouw van aanzienlijk meer karakter. “Bovendien is het een goedkope oplossing. Want geplooid zink is enorm makkelijk te plaatsen: er zijn geen naden”, aldus Poncelet.

 

Geperforeerd zink: esthetisch en functioneel

Poncelet: “In tweede instantie moest het gebouw ook uitnodigend zijn en een sfeer van geborgenheid en lichtheid uitademen. Daarom dat we voor het overige deel van de gevel gebruik hebben gemaakt van geperforeerd zink: aan de glaspartijen, als zonwering, en ook helemaal bovenaan. Dankzij het subtiele spel met schaduw en transparantie dat je kan creëren door met verschillende graden van perforatie te werken, lijkt het Creagoragebouw van buitenaf te worden omhuld door een lichte sluier. Toch heb je binnenin ontzettend veel licht, uitzicht en doorzicht door het geperforeerde zink heen. En je hebt zonwering in de zomer.”

Bron: VMZINC
Deel dit artikel:
Onze partners