CUPACLAD: verluchte gevelsystemen in natuurleien

Almen Bolig - ONV Arkitekter
Tandrupkollegiet, Kant Arkitekter - Vanløse (Danemark)
Klinten Hjem, Kibæk (Danemark)

De intrinsieke kwaliteiten van natuurleien zijn heel gekend. Een 100 % natuurlijk materiaal met unieke technische eigenschappen en een levensduur die net iets beter scoort dan die van kunstmaterialen. Natuurleien worden bovendien geproduceerd op een heel duurzame manier. CUPACLAD® combineert de voordelen van verluchte gevels en van natuurleien om een unieke en efficiënte oplossing aan te bieden, die bijzonder goed wordt onthaald door de Belgische architecten.

Spaanse leien van hoogwaardige kwaliteit

Cupa Pizarras bezit 16 steengroeves met natuurleien in het noordwesten van Spanje. De natuurleien van de CUPACLAD-systemen werden er speciaal geselecteerd omwille van de technische kenmerken, en worden er onderworpen aan tal van kwaliteitscontroles om een uitzonderlijk mooi effect te garanderen op elk type gevel. Niettegenstaande deskundigen kleurvariaties onderscheiden, gaande van blauw tot zwart of grijs, hebben de Cupa Pizarras-leien van nature een zwarte kleur. En het is net die zwarte kleur die de gevels die werden gerealiseerd met de CUPACLAD®-systemen, een chique en elegante toets geeft. En dit geldt trouwens niet alleen voor de gevels, het is immers ook mogelijk om homogene volumes te ontwerpen, inclusief een dak gerealiseerd volgens de trends van de moderne architectuur.

 

"Volgens verschillende studies hebben natuurleien een gemiddelde levensduur van 100 jaar, zonder een specifiek onderhoud."

 

Deense creatie verovert Europa

CUPACLAD, het innovatieve systeem voor een verluchte gevel gecreëerd door CUPA GROUP, dient zich aan als de meest efficiënte optie om gebouwen te bedekken. Natalia Núñez Duro, Product Manager CUPACLAD® legt uit waarom: "Alles begon met een samenwerking tussen ons Deense team en architecten en ingenieurs, waarbij vertrokken werd van het feit dat wij allen geïnteresseerd waren om een nieuwe optie te ontwikkelen voor het bekleden van gevels. Omdat we met deze systemen moderne esthetische realisaties konden creëren, werden de systemen al snel geïntegreerd in de Scandinavische architectuur, waarbij de aandacht ook sterk uitgaat naar milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie. Nu deze trend zich uitbreidt in heel Europa, en de vereisten inzake energie-efficiëntie alsmaar toenemen, is het gebruik van natuurleien op gevels en CUPACLAD-systemen alsmaar meer vanzelfsprekend. De combinatie van de verluchte gevel met een thermisch isolatiesysteem via de buitenzijde (ITE) biedt het gebouw heel wat voordelen inzake isolatie, naast het wegwerken van de thermische bruggen en de condensatieproblemen."

 

Duurzaam in alle betekenissen van het woord

"In tegenstelling tot een kunstmatig product blijven de kenmerken van natuurleien constant doorheen de tijd, zowel visueel als technisch. De kleur wordt niet dof zoals in het geval van een artificieel product, en het product blijft er lange tijd mooi uitzien. Volgens verschillende studies hebben natuurleien een gemiddelde levensduur van 100 jaar, zonder een specifiek onderhoud.

Weer en wind, periodes van vorst, zure regen, … hebben op dit product geen vat. In België waarmerkt een ATG de conformiteit van de Cupa Pizarras-leien met de vereisten van de Europese norm EN 12326.

Wat het plaatsingssysteem betreft, zijn de CUPACLAD®-oplossingen gebaseerd op een volledig metalen kader, hetgeen heel wat voordelen biedt qua degelijkheid, betrouwbaarheid en realisatie. De plaatsing verloopt trouwens heel vlot en snel, tot grote tevredenheid van de installateurs."

Deel dit artikel:
Onze partners