D2 Townhouse: flamboyant, maar ingetogen

De Londense architect Jake Moulson kreeg de opdracht om een verkrot herenhuis in een beschermd deel van Dublin op te knappen. Hij toverde de woning, bestaande uit vijf verdiepingen, om tot een futuristisch en atypisch geheel. Zo werd D2 Townhouse geboren.

In het D2 Townhouse speelt contrast de hoofdrol. De flamboyante elementen steken af tegen de ingetogen details. Neem nu de leefruimte. Die is omringd door een glanzend, architectonisch meubel gemaakt van messing. De gouden tint komt goed tot zijn recht dankzij de sobere donkerblauwe muren. Het doel hiervan is meer ruimtegevoel creëren.

Ook de keuken oogt atypisch dankzij zijn golvende vorm. Die werd verkregen door verhitte Corian te persen en het gebruik van beton. Dat kronkelende oppervlak absorbeert en verspreidt licht. Op het eerste zicht lijkt er weinig aanwezig te zijn in de kamer. Dat komt doordat de apparatuur zoals de koelkast, zich verschuilt achter de witte kast.

Daarnaast zit er een kunstzinnig kantje aan de woning. Zo stellen de bewoners hun werken tentoon in een ruimte aan de achterzijde van het huis. Die is van kop tot teen omgeven door ramen. Het creatieve aspect wordt doorgetrokken in de bibliotheek, waar het plafond werd beschilderd door kunstenaar Morag Myerscough.

Comfort voor elk leven

Verder is de woning voorzien van meerdere badkamers. In het exemplaar onder de trap installeerde Moulson onyx panelen om een soort van “bubbeleffect” te creëren. In een andere sanitaire ruimte op de bovenverdieping gaan de roze fluorescerende bekleding en het witte oppervlak rondom de wastafel met elkaar in dialoog.

Tijdens het ontwerpen van de woning werd er niet enkel rekening gehouden met het comfort van het inwonende gezin. Zo zijn vleermuizen en beplanting welkom in de kelder dankzij een ventilatiesysteem. Op die manier kijkt Moulson naar de toekomst van het gebouw als een multi-referentiële, ingetogen en flamboyante woning, voor alle soorten leven.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage