Dak van Agristo transformeert in een sociale groene ruimte

Optigrün
Optigrün
Optigrün

De Belgische aardappelverwerkingsindustrie is nu de grootste exporteur ter wereld van voorgebakken aardappelproducten, met een totale productie van 6 miljoen ton. Agristo, gevestigd in Wielsbeke, is een wereldspeler en breidt momenteel sterk uit. Architectenbureau OYO won de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe hoofdkantoor en de productiehal, die een natuurinclusieve aanpak zullen hebben. Optigrün Benelux en SOLIDOR rubber & products waren belangrijke partners in dit project.

natuurgevoel

“Natuurinclusief bouwen is onze missie in al onze projecten,” verduidelijkt OYO-partner Nigel Jooren. “Bij Agristo wilden we luifels creëren waarbij de natuur bijna tastbaar integreerde met de kantooreilanden, zonder het buitenzicht te belemmeren. Op elke verdieping zorgen de groene patio’s voor dat effect.”

Vooral het enorme terras met zijn grillige 'waveformen' is een eyecatcher van het gebouw in Wielsbeke. De afwisseling van grote open ruimtes, groen beplante eilanden en geïntegreerde zitbanken rondom zorgen voor een cosy natuurgevoel.

Waterretentiesysteem

Het grootste deel van de intensieve groendak, ingetekend door landschapsarchitect Erik De Waele, werd aangelegd op het waterretentiesysteem van Optigrün Benelux.” legt Geert de Bruijne uit.

“Dat staat garant voor een ecologische en weelderige daktuin. Het regenwater wordt tijdelijk vastgehouden waardoor de beplanting altijd voldoende water heeft en het rioleringssysteem toch niet overbelast wordt bij zware regenval.”

sociaal aspect van de tuin

De aanleg van de daktuin en de luifels gebeurde door Naturoof, één van de Belgische uitvoerende partners van Optigrün. “Intensieve of extensieve daktuinen winnen aan belang,“ duidt Simon Casier. “In dit concreet geval werden wij van bij het begin bij het hele proces betrokken en het resultaat is fantastisch. Er zijn diverse tuinruimtes die het sociaal aspect van het bedrijf faciliteren.”

"Ons groendak en de verschillende groene patio's vormen een unieke tool in ons HR-beleid," zegt Facility Manager Erwin Deloor van Agristo. "We hechten heel veel belang aan de beleving van het samen werken in een gezonde en comfortabele omgeving. Primordiaal voor ons is dat die werkhabitat ook duurzaam is. Dat groene imago straalt af op het hele bedrijf."

Neem nu dit enorme tegelterras dat een extra dimensie geeft aan alle sociale events,” verklaart Henri Dejans van Solidor. “Wij, als pionier in solide terrasdragers, zorgen ervoor dat de tegels vastliggen, zodat ook grotere groepen mensen op het terras kunnen lopen. Onze modulaire dragers, vervaardigd uit onderhoudsvriendelijke en ecologisch verantwoorde materialen, kunnen van elke ondergrond een stabiele werk- en ontspanningsruimte maken.”

Bron: Optigrün
Deel dit artikel:
Contacteer Optigrün Benelux
Onze partners