Daniel Libeskind ontwerpt museum voor Litouwse kunst

Studio Libeskind heeft plannen voor een centrum voor hedendaagse kunst, dat een unieke collectie van moderne en hedendaagse kunst van Litouwse artiesten zal huisvesten. Het Modern Art Center (MAC) wordt een witte, betonnen kubus met een binnenplaats en daktuin. Het 3100 vierkante meter grote museum komt naast de middeleeuwse stad Vilnius op een nieuw openbaar plein. Het ontwerp moet fungeren als een symbolische verbinding tussen de oude en de nieuwe delen van de stad. 

Het ontwerp

"De binnenplaats snijdt door de hele vorm en beschikt over een dramatische trap die leidt naar een dak- en beeldentuin die direct aansluit op het plein op straatniveau," zegt de architect. Het meeste natuurlijke licht valt het interieur binnen via de grote ramen, van de vloer tot het plafond, rondom de binnenplaats. Een 5 meter lange cantilever voorziet het gebouw van schaduw, aan de zuidelijke kant.

Binnenin leidt de inkomhal met hoge plafond naar een ruime lobby, die toegang biedt tot 1000 vierkante meter tentoonstellingsruimte met een open plattegrond. Een café, boekenwinkel, educatieve faciliteiten en een auditorium vinden ook hun plaats in het gebouw, naast opslagruimte en kantoren.


Verbinding

"The Modern Art Center schept niet alleen een thuis voor een bijzondere collectie, maar het ontwerp verbindt het museum ook met de straat en het stedelijk weefsel. Het geeft zo aan de burgers van Vilnius een nieuw cultureel centrum, doordrenkt van openbare ruimte," zegt Daniel Libeskind.

Het centrum zal gratis toegankelijk zijn voor het publiek, en zal de collecties huisvesten van filantropen Viktoras Butkus en Danguole Butkiene, mede-oprichters van het museum. De 4000 stukken Litouwse kunst die de vaste collectie vormen, dateren vanaf 1960 en omvatten belangrijke werken uit het Sovjet-tijdperk.

"Deze collectie vertelt over de culturele erfenis van het land', zegt Viktoras Butkus. 'Libeskind's werk is expressief, innovatief, en, belangrijker nog, heeft de kracht om het verhaal van het verleden te vertellen, verbonden met de toekomst van de stad."

De constructie van het MAC-gebouw zal vermoedelijk starten in 2017 en de oplevering is voorzien voor 2019.

 

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage