Davy Demuynck (ION): “Bouwshift maakt wonen écht onbetaalbaar”

“Wonen is nu al voor veel mensen bijna onbetaalbaar, maar de bouwshift dreigt een eigen huis voor velen pas echt onmogelijk te maken.” Dat zegt CEO Davy Demuynck van ION, één van de vijf grootste projectontwikkelaars van het land, over de zogeheten betonstop van de Vlaamse regering. . 

“De hoge prijzen van vandaag zijn deels toe te schrijven aan het tekort aan woningen, maar de overheid wil dat er tegen 2040 geen nieuwe gronden meer worden aangesneden. De regering wil dat er op 12.700 hectare woonuitbreidingsgebied nooit gebouwd zal worden. Dat betekent dat ze de bouw van minstens 380.000 nieuwe huizen schrapt – appartementsgebouwen zelfs nog niet meegerekend. En iedereen weet: hoe lager het aanbod, hoe hoger de prijzen. Enige oplossing zal dan zijn dat we hoger zullen bouwen en veel dichter bij elkaar zullen gaan wonen in duurdere huizen.”­   

“Bovendien kan het ook een rem zetten op onze klimaatdoelstellingen. De gemiddelde woning is vandaag 67 jaar oud en tegen 2050 willen we met z’n allen klimaatneutraal zijn. Waar kunnen en mogen we al die broodnodige, duurzame woningen bouwen?” 
 

Marktwaarde?

Wie zijn bouwgrond veranderd ziet van bestemming naar landbouw, natuur of bos, zal volledig gecompenseerd worden. Maar het voorziene budget is volgens Demuynck onvoldoende en de waardebepaling onduidelijk. 

“Ook als ondernemer hebben we nog veel vraagtekens. Eigenaren zullen 100% van de marktwaarde betaald krijgen, maar wie bepaalt die marktwaarde? En wat betekent marktwaarde? Gaat het om de prijs van vandaag? Dan willen we ook compensatie voor de opportuniteitskost die verloren gaat. Want als een grond verdwijnt, zien wij niet alleen die grond maar een project van vele jaren verdwijnen. Zo’n budget kunnen de overheden nooit vrijmaken, zelfs niet als ze het zouden willen.” 

ION is een snelgroeiende projectontwikkelaar en investeerder uit Waregem die in 2011 werd opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers. Het bedrijf, dat vorige week groen licht kreeg voor de bouw van een studententoren in Kortrijk en hoofdsponsor is van de nationale ION Hockey League, telt 135 medewerkers en vier kantoren. 

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners