Dbv architecten steekt bibliotheek Kuringen in nieuw jasje

De bibliotheek van Kuringen (Hasselt) krijgt binnenkort een grondige make-over. Het bestaande gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid met een buitenschoolse kinderopvang. De transformatie is uitgetekend door dbv architecten. De typerende brutalistische betonstructuur van het gebouw blijft behouden. De nieuwe vleugel creëert een centrale patio tussen de bib en het bestaande schoolgebouw.

De bestaande bibliotheek is structureel opgebouwd in een bijzondere brutalistische betonarchitectuur. Na de totale energetische renovatie blijft de architecturale waarde en de typerende betonstructuur van het gebouw behouden. Het volume wordt ingepakt met isolatie en steenstrips. Door te spelen met reliëf in het metselwerk, en de combinatie van een liggend en staand baksteenverband blijft de ritmiek van het betonskelet zichtbaar. Het typerende betonnen cassetteplafond blijft integraal behouden en zichtbaar.

Centrale patio

De uitbreiding wordt beperkt tot één bouwlaag en sluit aan bij het bestaande schoolgebouw. Zo ontstaat er een centrale patio die natuurlijk licht brengt in het hart van het gebouw. De betonnen luifel verwijst terug naar de horizontale belijning die in het oorspronkelijke gebouw aanwezig was en ook nu in het metselwerkreliëf wordt aangehouden.

Multifunctioneel

Binnen het programma wordt gestreefd naar een multifunctioneel en flexibel gebruik. Naast de invulling van de bibliotheek en de buitenschoolse kinderopvang zal er ook plaats zijn voor crealokalen en vergaderzalen, allemaal grenzend aan een polyvalente ruimte. Het deeltijds kunstonderwijs zal de crealokalen invullen. De vergaderzalen zullen (deeltijds) ter beschikking staan van verenigingen.

De start van de werkzaamheden is voorzien in mei 2023, de opening in september 2024. 

Bron: dbv architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage