De architectuur van een stadsicoon tot leven laten komen met licht

Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de Onze-Lieve-Vrouwetoren heeft de stad Antwerpen de nieuwe verlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal onthuld. De stad koos voor de Ledverlichting SCULPLine van Schréder. “Zo wordt dit stadsicoon ook ’s nachts één toppunt van schoonheid. Schréder is trots op de realisatie van dit opmerkelijke project dat de duurzame ambities, het respect voor het culturele erfgoed en de aantrekkelijkheid van de stad in de kijker plaatst”, aldus de verlichtingsspecialist.

De kathedraal, ingehuldigd in 1521, is de grootste gotische kerk van de Nederlanden en wordt als een echt icoon van de stad Antwerpen beschouwd. De noordelijke toren, beter bekend als de ‘Onze-Lieve-Vrouwetoren', is 123 meter hoog en werd voltooid op 1 september 1518.

Het doel van de nieuwe verlichting was om de architecturale rijkdom van het gebouw te benadrukken, het majestueuze karakter van de toren in de kijker te plaatsen en tegelijkertijd energie te besparen.

 

Het Lichtplan

Sinds 2012 implementeert de stad Antwerpen haar Lichtplan. Met dit plan opteert de stad radicaal voor duurzame en energiezuinige verlichting. De verlichting voor de kathedraal moest zo discreet mogelijk zijn om het zicht overdag niet te belemmeren. ’s Avonds en ‘s nachts diende de verlichting de architecturale finesse te accentueren.

Volgens de visie van de stad Antwerpen verhoogt verlichting:

  • De aantrekkelijkheid van de architectuur
  • De toegankelijkheid van de stad in het algemeen
  • Het veiligheidsgevoel bij inwoners en toeristen

 

Discreet, duurzaam, nauwkeurig

Om een antwoord op deze uitdagingen te bieden, werd voor de SCULPLine armatuur geopteerd. Deze compacte en stijlvolle lineaire projector is quasi onzichtbaar en heeft een minimale impact op de architectuur.

De oude projectoren, die op een afstand van de kathedraal zijn geïnstalleerd, werden vervangen door SCULPLine armaturen die rechtstreeks in de gevel van het gebouw werden geïntegreerd.

Deze nieuwe installatie benadrukt heel nauwkeurig de architectonische details, die kenmerkend zijn voor de gotische kunst. Bovendien laat het witte licht, ter vervanging van de felgele verlichting, de schoonheid van dit historische juweel helemaal tot haar recht komen.

Dankzij de krachtige LensoFlex®2 fotometrische motor levert de SCULPLine een aanzienlijke energiebesparing op. De 780 armaturen verbruiken 50% minder energie dan de 80 oude projectoren. Dankzij de langere levensduur van de armaturen verlaagt de onderhoudskost bovendien aanzienlijk.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners