De Boeg: duurzaam en klimaatneutraal appartementsgebouw (korthtielens architecten)

In een woonbuurt in Oostende nabij de kust staat woongebouw De Boeg van het Nederlandse bureau korthielens architecten. Het gebouw met negentien appartementen voor ouderen ademt de Noordzee met zijn grijsgroene gemetselde stenen binnen een frame van gewassen beton.

Om het trapeziumvormige gebouw heen is ruimte; vanuit de omgeving kan er altijd langs worden gekeken. Als vanzelfsprekend voegt De Boeg zich in het stedenbouwkundige landschap en neemt het door zijn karakteristieke verschijningsvorm een eigen plek in de buurt in.

 

DUURZAAM EN KLIMAATNEUTRAAL

De situering van het gebouw, de compacte vorm en het gebruik van robuuste materialen leverde met gebruik van relatief weinig techniek een zo goed als klimaatneutraal en duurzaam gebouw op. Aan de bredere zuidzijde van het trapezium liggen de ruime en lichte woongedeeltes met inpandige grote balkons. De noordzijde herbergt de circulatiezones, de hoekwoningen hebben er de slaapvertrekken. Aan deze woonbuurtzijde komen de bewoners thuis in de gemeenschappelijke riante entree die ingericht is als ruimte voor ontmoeting met zitplekjes en ramen naar de straat om het contact met buiten optimaal te maken.

 

STEVIG EN INTIEM

Ook in de woningen zorgen de balkons op de zuidzijde en de ramen in de overige gevels, die tot op de vloer lopen en voorzien zijn van Franse balkons, voor contact met de omgeving. Het gebouw is daarmee tegelijkertijd stevig als intiem. Architect Mike Korth van korthielens architecten over de typerende gevelstenen: “We waren op zoek naar een grijsgroene kleur die past bij de kust. De gevelsteen van Vande Moortel past hier prachtig bij en vormt een mooi geheel met het gewassen beton. We hadden deze steen eerder toegepast bij een project in Amsterdam. Bovendien konden we de bestrating hier mooi passend met een straatsteen in dezelfde kleur ontwerpen.”

Bron: korthielens architecten & Vande Moortel

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage