De Bouwdoos, een modulair bouwconcept voor zelfbouwers

Eureka-architectuur uit Herent heeft een modulaire Bouwdoos ontwikkeld die zelfbouwers makkelijk kunnen opbouwen. Architectura.be ging het ontwerp bekijken op de Dag van de Architectuur.

De Bouwdoos is een modulair, prefab bouwpakket voor particulieren, die de constructie ook zelf kunnen monteren. De basismodule bestaat uit 40 vierkante meter, net genoeg om het zonder stedenbouwkundige beslommeringen in je tuin te kunnen plaatsen. Paul Bogaert, architect-zaakvoerder: “Onze Bouwdoos kan een heel goed alternatief zijn voor de dure woonzorgcentra.”

Het modulaire systeem dat Eureka aanbiedt, zorgt ervoor dat bouwers genoeg flexibiliteit krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een bouwlaag toevoegen. Ook de PVC-folie, die op de houten constructie wordt gekleefd of gelast, kan een print naar keuze krijgen. Bogaert: “De technieken liggen ten slotte onder een verhoogde vloer, omdat we de naaktheid van de panelen in de ruwbouwfase zoveel mogelijk wilden behouden.”

 

Klasmodules

Eureka-architectuur vertaalde het Bouwdoos-concept ook naar de scholenbouw. De klasmodules van het bureau zijn een goed alternatief voor de bestaande containerklassen. Bogaert: “Ze zijn veel duurzamer en comfortabeler en je kan ze gebruiken als een permanente constructie, in tegenstelling tot containerklassen. Die klassieke klasstructuur is, zeker in het basisonderwijs, trouwens voorbijgestreefd. Onze zeshoekige modules kan je op verschillende manieren inrichten en zo verschillende hoekjes maken en makkelijk groepswerk organiseren. Je kan die modules ook aan elkaar koppelen tot een cluster, met een sanitaire module of een polyvalent zaaltje bij. De hele constructie bestaat uit hout, tenzij je een dubbele bouwlaag wil. Dan moet je stalen kolommen integreren.”

Zowel de klasmodules als de Bouwdoos worden verwarmd met een kleine pelletkachel. Dankzij de compactheid en sterke isolatie van de onderdelen is dat genoeg. Bogaert: “Zo vermijd je ook een verwarming op basis van water, wat het concept eenvoudiger maakt.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage