De Golfslag, een BEN-staalbouwwoning aan de kust

Een stalen BEN woning op twee kilometer van de kust, met uitzicht op een golfterrein, voorzien van alle hedendaags comfort en in een strakke vormgeving gegoten? Het kan! De woning heet woning ‘De Golfslag’ en staat in Koksijde. Tata Steel verzorgde de gevelbekleding.

Van op de vloerplaat, volledig opgebouwd uit een staalstructuur van koudgevormde sigmaprofielen kreeg deze woning in geen tijd vorm. De woning werd nauwgezet uitgevoerd conform het concept en de berekeningen van de firma Joris Ide en vormt uiteindelijk een ‘letterlijk en figuurlijk’ staaltje van de vakkennis van deze West-Vlaamse producent van stalen bouwonderdelen en belangrijke partner van Tata Steel Colorcoat.

Zowel de dakopbouw als de tussenverdieping bestaat uit P42 steeldeck. Zowel op het dak als op de tussenverdieping is rotswolisolatie aangebracht enerzijds als energetische isolatie anderzijds als akoestische isolatie.

 

Voorgelakt staal

De staalstructuur is volledig bekleed met Joris Ide sandwichpanelen VB1000 120mm dik met PIR isolatie.  Voor de buitenplaat werd doelbewust gekozen voor voorgelakt staal in Colorcoat HPS200 Ultra® van Tata steel in de nuance ALBATROSS. Naast de esthetische overweging koos men voor Colorcoat HPS200 Ultra® omwille van de nabijheid van de kust en de Confidex Garantie® van 40 jaar die Tata Steel hierop kon afleveren. Een belangrijk argument voor de bouwheer die deze woning wenst te verhuren en bijgevolg een onderhoudsvriendelijk en duurzame gevelafwerking zocht. Dankzij de Confidex Garantie® kan de eigenaar de volgende 40 jaar op beide oren slapen.

 

Geïntegreerde ramen

Uniek aan de woning zijn ook de ramen die volledig in de panelen geïntegreerd zijn dankzij het concept van Window Intergration, een samenwerking tussen de firma Joris Ide nv en de firma Aliplast. De ramen worden tegelijk mee gemonteerd met de panelen dankzij een compatibel tand- en groefsysteem, met als belangrijk voordeel dat er geen bijkomende plooiprofielen nodig zijn en het geheel een strakker uitzicht heeft. Bovendien is, dankzij deze werkmethode, na montage van de panelen en de ramen, de woning onmiddellijk wind- en waterdicht.

Dankzij de 120mm isolatiedikte, de afwezigheid van koudebruggen en de luchtdichte sluiting tussen de panelen, beantwoordt deze woning, in combinatie met andere maatregelen (bijkomende isolatie, condensatieketel, zonnepanelen, …) aan de strenge normen van een BEN woning.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners