De kracht van kleur verkennen

Tegenwoordig proberen bedrijven steeds meer mensgerichte ruimtes te creëren, geïnspireerd door de groeiende populariteit van ontwerpen voor wellness. Een belangrijk aspect van ontwerpen voor welzijn dat bijzonder interessant is, is kleur.

Kleur beïnvloedt het ontwerp en de persoonlijkheid van een ruimte. Via de kleurenpsychologie - de studie van hoe kleuren menselijk gedrag, stemming en andere psychologische processen beïnvloeden - is bewezen dat kleur onze aankoopkeuzes, onze gevoelens en zelfs onze herinneringen kan beïnvloeden.

Neem bijvoorbeeld rood. Van rood wordt gezegd dat het een krachtige reactie van mensen stimuleert, waardoor hun mentale energie en stofwisseling toeneemt. Terwijl blauw kalmeert en ontspant, waardoor stress op de werkplek afneemt.

Mensen verwachten nu meer tevredenheid in hun leven en het is geen verrassing dat wellness op de werkplek een trend in opkomst is. Na de pandemie verwachten werknemers een flexibele werkruimte die ontworpen is om samenwerking te stimuleren en ideeën te bevorderen.

Daarom is er een toename van ruimtes die zijn ontworpen om de gezondheid en het welzijn te verbeteren en tegelijkertijd te voldoen aan praktische en zakelijke eisen.

Waarom kleurkeuze belangrijk is

Bij het ontwerpen of verbouwen van een ruimte kan het overwegen van kleur een transformerend effect hebben.

Overweeg het gebruik van blauw in goed verlichte omgevingen. Blauw bevordert de productiviteit en alertheid en creëert werkruimten die werknemers verwelkomen en hun geest stimuleren. Het kalmerende en toch stimulerende karakter ervan is ideaal voor drukke kantoren en verkeersknooppunten, omdat het een gevoel van ruimte creëert.

Denk aan rood voor restaurants, hotels en andere ontspanningsgelegenheden. De associatie met passie en weelde versterkt de indruk van intimiteit en luxe. Maar dat is nog niet alles. Rood zet ook aan tot actie, waardoor het een gedurfde accentkleur is voor moderne en vooruitstrevende kantoor- en winkelruimtes.

De kleur groen, die het meest voorkomt in de natuur, helpt te kalmeren en te herstellen. Zijn positieve energie zorgt voor een bemoedigende sfeer, die groen licht geeft aan toekomstig succes in het onderwijs en de detailhandel, maar ook als totemkleur voor gezondheidszorg en herstel.

Laten we de positiviteit van geel niet vergeten, de perfecte opvallende kleur om creatieve en opbeurende ruimtes te benadrukken. Spaarzaam gebruikt, zullen de warmte en vrolijkheid van geel zowel winkel- als vrijetijdsruimten verlichten.

Maak een blijvende indruk met zwart om verfijning en elegantie te bieden. Horeca- en winkelruimten hebben baat bij een schemerige sfeer om een intieme sfeer te creëren. Wanneer je de duisternis versterkt, benadruk je het licht - en creëer je een krachtig contrast dat de aandacht legt waar hij moet liggen, en transformeer je het conventionele in een hoogwaardige, moderne look.

Nu wellness steeds belangrijker wordt als bepalende factor bij het ontwerpen van gebouwen en interieurs, is er een grote kans om te heroriënteren en te analyseren hoe we meer holistische, kleurrijke ruimtes ontwerpen om het comfort, het welzijn en de productiviteit van de eindgebruiker te verbeteren.

Knauf Ceiling Solutions biedt een divers aanbod van minerale, metalen, gaas-, hout- en houtwolmaterialen om elke ontwerp- of architectonische uitdaging aan te gaan.

Deel dit artikel:

Contacteer Knauf Ceiling Solutions

Onze partners