De Motten, laureaat Precast in Landscape op FEBE Elements Awards

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft op donderdag 28 november 2019 in Waver haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uitgereikt. Voor deze 8ste editie verwelkomde de Federatie meer dan 200 bouwprofessionelen in de gloednieuwe culturele hal La Sucrerie in Waver. Vijf projecten vielen in evenveel categorieën in de prijzen. In de categorie Precast in Landscape – prefab dat de (publieke) ruimte aankleedit en verfraait – was dat stadspark De Motten in Tongeren.

Betrokken partners:

  • Stedenbouwkindige: Sweco Belgium
  • Aannemer: BAM Contractors
  • Studiebureau: Sweco Belgium
  • Opdrachtgever: Stad Tongeren - Vlaamse Milieumaatschappij - Fluvius
  • Prefabelementen: Ebema


Project: 

Bij de omvorming van het stadspark De Motten wensten de Stad Tongeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en Fluvius een opgefriste ontmoetingsplaats te verwezenlijken met ruimte voor recreatie. Centraal in dit ontwerp staat de nieuwe waterloop Jeker.

De oplossingen in prefabbeton geven een duurzaam, veilig, comfortabel én harmonieus karakter aan het park. Betonstraatstenen in drie tinten creëren een uniform gevoel op de promenade langs de Jeker. De zitkubussen combineren veiligheid en comfort ter hoogte van de schoolomgeving. Schuine geprefabriceerde keerwanden in zichtbeton werken het hoogteverschil aan één van de pleintjes stijlvol weg.

De aanleg van de nieuwe parkings gebeurde met donkere betonstraatstenen in combinatie met robuuste waterpasserende betontegels die zorgen voor een groen accent.

Een aaneenschakeling van bijna 700 meter aan prefabzitbanken vormt de absolute blikvanger. Die elementen met een variërende zitbreedte zijn uitgevoerd in licht opgeruwd architectonisch beton en plaatselijk bekleed met hout. Ze staan garant voor een optimale waterbeleving langsheen de Jeker.

Dankzij een intense en constructieve samenwerking zijn werd de publieke ruimte in Tongeren naar een hoger niveau getild. Ebema, fabrikant van het prefabbeton speelde, daarbij een cruciale rol door mee te denken en de visie van de opdrachtgevers op het park zichtbaar te maken tot in de kleinste details.


Mening van de jury:

Het stadspark De Motten is ontwikkeld om, door de openlegging van de Jeker, deze terug aan het centrum te geven. Het totaalconcept is een originele manier om het water opnieuw in de stad te krijgen, waarbij meerdere functies zeer goed gecombineerd worden. Daarbij is een multifunctioneel plein aangelegd, met waterpartijen, skatepark, evenementenplein ... De speelfontein kan in de winter omgetoverd worden tot een schaatsbaan. Er is gebruik gemaakt van een klimaatrobuust ontwerp: integratie van een overstromingsgebied, goed waterbeheer ... Het stadspark is een toonbeeld van de hedendaagse mogelijkheden van prefabbeton in de publieke ruimte. Ondanks het sober gebruik van de verschillende materialen oogt het resultaat heel fris.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage