De muziekschool PHL Music van hippo-architecten

Hippo-architecten bouwde een muziekschool in Hasselt. Het werd een gebouw-in-een-gebouw: de bestaande toestand werd gestript en met het skelet gingen ze aan de slag. Het bouwprogramma bestaat uit verschillende types leslokalen van theorie over individuele muziekles tot bandpractice, soundlabs en een heuse opnamestudio met recording- en controlerooms. Verder zijn er vergaderzalen, docentenkamers, sanitair, keuken, douche,.. en een foyer.
Hippo-architecten bouwde een muziekschool in Hasselt. Het werd een gebouw-in-een-gebouw. De bestaande toestand werd gestript en met het skelet gingen ze aan de slag.

Het bouwprogramma bestaat uit verschillende types leslokalen van theorie over individuele muziekles tot bandpractice, soundlabs en een heuse opnamestudio met recording- en controlerooms. Verder zijn er vergaderzalen, docentenkamers, sanitair, keuken, douche,.. en een foyer.

    


Het concept is gebaseerd op het lo-fi concept uit de muziekwereld. Hierbij primeert de sfeer en authenticiteit boven de perfectie. In architectuur betekent dit dat onafgewerkte delen -indien ze toch karaktervol genoeg zijn- behouden blijven. Verder werden ook andere muzikale concepten zoals ritme en compositie aangewend om vorm te geven aan de verschillende ruimtes. Aan de buitenzijde bleef het bestaande volume bewaard behalve kleine accenten aan de ingangen.

De uitdaging was om een inspirerende omgeving te maken die akoestisch aan de hoogste eisen moest voldoen. Dit betekende dat er vanwege deze hoge technische eisen er met een relatief kleiner deel van het budget aan ‘architectuur’ gedaan kon worden. De uitdaging was uiteraard om alsnog een aantrekkelijk gebouw te maken, speels genoeg voor de studenten doch met tegelijk een voldoende aan ‘serieux’ van een school.

De kunst bestond er in binnen de uitgeklede betonstructuur en bestaande muren een evenwicht te zoeken tussen oud / nieuw, daglicht / geluidsdichtheid, open ruimtes / klaslokalen, speelsheid / serieux, diversiteit / eenheid, enz.. Andere troeven van het gebouw liggen in de ruimtes die niet specifiek gevraagd waren zoals de extra brede gangen, de foyer, de podiumtrap, de zitelementen, enz.. en in de ligging van het gebouw nabij de Muziek-o-droom en in de creatieve zone van Hasselt.




Zo goed als alle materialen zijn afgestemd op de akoestiek (samengestelde wanden, isolatietypes, geluidsfilters, speciale deuren, ..) of staan ten dienste van de lo-fi gedachte (ruwe beton, onafgewerkte baksteen, oude vloeren,…) De muziekstudio zelf is uiteraard ook één brok techniek.

 


Gezien het oude gebouw-in-gebouw en de specifieke eisen naar akoestiek en budget waren speciale technieken voor duurzaamheid zo goed als uitgesloten ten koste van de akoestische ingrepen. Toch zijn alle lokalen bijzonder goed geïsoleerd, is er gewerkt met lichtsensoren en is de indeling gebaseerd op het beschikbare daglicht.

Deel dit artikel:

Onze partners