De Praatstoel: Carl Verdickt (Verdickt & Verdickt architecten)

Carl Verdickt runt in Antwerpen samen met z’n oudere broer Nico het bureau Verdickt & Verdickt architecten. Waar Nico zich meestal buigt over de technische kant van de zaak, zorgt Carl voor de creatieve inbreng. Deze laatste (rechts op de foto) geeft in onze praatstoel meer uitleg bij hun architectuur, die een voortdurende zoektocht naar duurzaamheid, eenvoud en essentie is.
Carl Verdickt runt in Antwerpen samen met z’n oudere broer Nico het bureau Verdickt & Verdickt architecten. Waar Nico zich meestal buigt over de technische kant van de zaak, zorgt Carl voor de creatieve inbreng. Deze laatste geeft in onze praatstoel meer uitleg bij hun architectuur, die een voortdurende zoektocht naar duurzaamheid, eenvoud en essentie is.


1. Op welke eigen projecten bent u het meest fier?

Op alle projecten die na ingebruikname nog dagelijks de zintuigen van de gebruikers weten te prikkelen. Onze eigen kantoren – een herbestemming van een oud pakhuis – zijn daar een uitstekend voorbeeld van: we hebben met minimale ingrepen een maximaal resultaat weten te bekomen. Ik vind het resultaat na twaalf jaar nog altijd schitterend.2. Van welke nieuwe projecten heeft u hoge verwachtingen?

Ik kijk uit naar de herbestemming van de WDT-treinherstellingsloodsen in Antwerpen. Hierin zullen een evenementenhal, horecafaciliteiten, kantoren en een buurtsporthal komen. Ook komt er nog een uitbreiding met een nieuwbouw-sporthal. Het project verleent de historische gebouwencluster het elan dat werd vooropgesteld in het masterplan voor het park Spoor Noord: de WDT-loods als gezicht van het nieuwe park en katalysator voor de verdere ontwikkeling van park en buurt.
Voorts verwacht ik ook veel van de verbouwing van ‘Comptoir Sucrier’ tot woon- en werkerf. Het betreft een reconversie van een voormalige suikernatie in Antwerpen-Noord waar onder meer onze nieuwe kantoren zullen ondergebracht worden.


Video over park Spoor Noord


3. Voor welke Belgische architect(en) heeft u het meeste bewondering?

Coussée & Goris.4. Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

Sergison Bates, David Chipperfield, Fujimoto, Gigon & Guyer, Lacaton & Vassal, Caruso St John, Sanaa, Souto De Moura, Peter Zumthor,5. Wat is uw favoriet buitenlands project?

Het Neues Museum te Berlijn van Chipperfield: een uitgebalanceerd evenwicht tussen oud en nieuw.

Link: http://www.neues-museum.de/nm/index.html?r=chipperfield


    

Het Neues Museum in Berlijn van David Chipperfield

6. Welke jonge Vlaamse architect maakt veel indruk op u?

Jan De Vylder.


7. Wat vindt u zo boeiend aan uw job? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het uiteindelijke doel van elk project is een boeiende interactie te genereren tussen gebruiker en omgeving: architectuur als bijdrage aan de publieke, sociale ruimte. Ik denk dat architecten minder moeten ‘vorm’geven en meer moeten ‘zin’geven. Ik hoop mijn kinderen alvast mee te geven dat zingeven bij de ontwikkeling van hun talenten verrijkend is.


8.  Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit was, komen droom en werkelijkheid overeen?

Ja. Ik voel nog steeds dezelfde honger en ‘goesting’. Door de kansen die we als jonge architecten kregen maximaal te benutten, hebben we ons kantoor stap voor stap kwalitatief kunnen ontwikkelen. De synergie tussen Nico (die uitvoeringsgericht denkt) en mezelf (met een conceptmatige invalshoek) maakt het mogelijk dat dromen realiseerbaar worden.9. Is er een ontmoeting die bepalend is geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Lou Jansen was tijdens het tweede jaar van m’n studies architectuur atelierbegeleider. Hij was een geweldige inspirator en motivator. Het eigen kantoor van Verdickt & Verdickt architecten, dat een reconversie van een oud pakhuis isFaits divers

1. Welke job zou u uitvoeren als u geen architect was?

Als het aan mijn vader gelegen had aannemer cv en sanitiar.


2. Waar heeft u uw architectuuropleiding gevolgd?


In het Henry van de Velde instituut te Antwerpen en aan de Ecole de Paris-Belleville in Parijs.


3. Bij wie heeft u stage gelopen?

Bob Van Reeth.


4. Wat was de titel van uw eindwerk?

Onvoltooide eeuwigheid.


5. Wat is uw favoriet architectuurboek?

El Croquis (een Spaans architectuurmagazine).Verdickt & Verdickt verbouwden steenbakkerij Lambrecht tot een woning en kregen er de Wienerberger baksteenprijs en de Belgische prijs voor architectuur & energie 2009 voor.6. Wat is uw favoriet ander boek?

Geen idee, eerlijk gezegd.


7. Wat is uw favoriete film? 

Het absurde in het werk van Emir Kusturica & Quentin Tarantino.


8. En uw favoriet tv-programma?

Man bijt hond en in het bijzonder het item ‘mijn dorp’.


9. Luistert u naar muziek, en zoja: naar welke muziek?

Jazeker, Nick Cave.


10. Wat is uw favoriet tijdverdrijf?

Zorgen voor m’n drie kleine spruiten, eten en drinken.Serrewoning Vandereken - Plas (Verdickt & Verdickt)


11. Wat is uw favoriete Vlaamse stad?

 Antwerpen.


12. Doet u aan sport? Actief of passief?

Ik tennis al dertig jaar, met helaas enkel nog progressie in de nabeschouwing.


13. Heeft u een favoriete architectuursite?

Google earth.


Deel dit artikel:
Onze partners