De Praatstoel: Dries Van Nieuwenbergh & Niels Van der Straeten (Objekt Architecten)

'We zijn nog steeds ambitieus, maar meer nuchter en realistisch. Het basisidee om van een blad papier naar een gebouwde realiteit te evolueren is zo boeiend dat het elke dag opnieuw een drijfveer is om door te gaan ondanks het feit dat het gigantisch complex aan het worden is.' Dries Van Nieuwenbergh  en Niels Van der Straeten van Objekt Architecten uit Aalst namen plaats in onze Praatstoel. 

Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

De ‘schuurwoning’ in Dilbeek ligt ons nauw aan het hart. De intrinsieke kwaliteiten van de schuur werden geformuleerd en als meerwaarde gecombineerd met een nieuw volume. De keuze voor beton als constructie en esthetiek resulteerde in een rationele gevelsystematiek die contrasteert met de oude bakstenen muren. De rauwe uitkomst geeft karakter en integreert zichzelf naadloos in zijn omgeving. In combinatie met de verbouwing van de bestaande woning behoudt de site haar charme ondanks de grote veranderingen. Sterker nog, het resultaat is een genereuze woning die door zijn ruimtelijkheid en leefbaarheid volgens ons een perfecte vertaling is van zijn inherente kwaliteiten. Bijkomend was dit een voorbeelddossier op vlak van samenwerking met de opdrachtgevers. Door wederzijds vertrouwen bleef het oorspronkelijke concept volledig overeind. Iets dat tegenwoordig ook moeilijk blijkt ondanks het feit dat het zo cruciaal is voor een bouwproces.

Daarnaast kijken we met trots terug naar een groot aantal gerealiseerde verbouwingen, die elk op zich boeiend zijn en de situatie in vraag stellen op vlak van contextualiteit, compactheid en rationaliteit.
 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

‘Gauten’ is een project waarbij we de klassieke meergezinswoning op een stedenbouwkundige korrel van een dorp proberen te brengen. Hierbij stappen we af van de grotere, anonieme, contextloze ontwikkelingen die we overal in het Vlaamse straatbeeld zien en proberen we een genuanceerder antwoord te bieden op een bestaande context waarbij een hogere densiteit het doel is. Het vreemde hierbij is dat we steun krijgen van de opdrachtgever, maar op een muur botsen bij de stedenbouwkundige diensten. Een goed voorbeeld van de kortzichtigheid en kost wat kost vasthouden aan gedateerde regels. Desondanks koesteren we de hoop om een goed project te realiseren dat de dorpskern kan opladen en hopelijk als voorbeeld kan dienen voor toekomstige dossiers.

Andere dossiers waar we ongeduldig naar uitkijken zijn een gefragmenteerde eengezinswoning in Aalst, een uitbreiding in Gentbrugge, de bouw van zorgwoningen in Opwijk en Lennik,…
 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
 

Om binnen ons hoofdzakelijke werkveld te blijven, kiezen we voor ‘Huis h’ van Broeckx-Schiepers. Het ontwerp is voor ons de perfecte symbiose tussen een interessante vormelijkheid, een boeiend plan en een ongelooflijk uitgekiende detaillering en materialiteit. Naar zoiets kunnen we alleen met ontzag kijken.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Oei, onmogelijke lijst om te maken….We denken dan aan: Pezo Von Ellrichshausen, Olgiati, Peter Zumthor, Tham&Videgard, Caruso-St.John, Utzon, Jacobsen, Vilhelm Wolhert, Sverre Fehn, Lewerentz, Lacato&Vassal, Lina Bo Bardi, Chipperfield, Sergison-Bates, Miller&Maranta, Bearth&Deplazes, etcetera etcetera.
 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

‘Landmark nieuw bergen’ van Monadnock, de ‘James Simon Galerie’ van Chipperfield en ‘Creek House’ van Tham&Videgard zijn de eerste projecten die ons te binnen schieten.
 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Er zijn zoveel toppers in Vlaanderen dat het moeilijk kiezen is. De frisse ontwerpen van Raamwerk spreken ons wel aan. We voelen een bepaalde verwantschap met hun manier van ontwerpen. Ook andere bureaus zoals MARGE en Gafpa doen straffe dingen.
 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

De diversiteit in de complexiteit, de oneindige bron aan informatie, de samenwerking met alle verschillende disciplines en persoonlijkheden, de vraagstukken, de koppigheid, de uitdaging elke dag opnieuw. Wat betreft onze kinderen: laten we die vraag oplossen als ze zich stelt? Daarvoor is het nog te vroeg.
 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

De ontmoeting met de talloze gebouwen die we bezocht hebben, de collega’s nu en in de bureaus waar we gewerkt hebben. De passionele mensen die per toeval ons pad kruisen en boeiende dingen te vertellen hebben.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

We zijn nog steeds ambitieus, maar meer nuchter en realistisch. Architectuur is onoverzichtelijk en toch zo concreet. Het basisidee om van een blad papier naar een gebouwde realiteit te evolueren is zo boeiend dat het elke dag opnieuw een drijfveer is om door te gaan ondanks het feit dat het gigantisch complex aan het worden is. Toegegeven neemt de frustratie tegenwoordig af en toe de overhand, door allerhande banaliteiten, regels en extreme irrationaliteit van allerlei bouwactoren en beleidsmakers.
 

 

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Productontwikkelaar (D), Animatiefilms (N)
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Henry Van de Velde Antwerpen (D), Sint-Lucas Brussel (N)
Bij wie hebt u stage gelopen? IO Architecten (D), Conix (N)
Wat was de titel van uw eindwerk? ‘In-Between’ een ontwerpmatig onderzoek over grootschalige huisvestiging in Egypte (D), ‘Revercity’ (N)
Favoriet architectuurboek: Herman Hertzberger, Paul Shepheard (D), Turnhoutse School (N)
Favoriet ander boek: Alles van Roald Dahl (D), Atlantic Wall, Stephan Vanfleteren (N)
Favoriete film: The Best Offer (D), Wolf of Wallstreet (N)
Favoriet tv-programma: La Casa De Papel, Top Gear (D), Goldrush (N)
Favoriete muziek: Zeer afhankelijk van de stemming: veel jazz en blues, maar ook niet vies van elektronische muziek (Frahm, Recondite, Kiasmos, James Blake,…)(D), Alter Bridge (N)
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Gezin, sport, rust, vrienden (D), Nee, maar als het mogelijk is doe ik lange wandeltochten (N)
Favoriete Belgische stad: Antwerpen (D), Aalst (N)
Favoriete Europese stad: Kopenhagen (D), Berlijn (N)
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Denemarken (D), Zwitserland (N)
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Zaalvoetbal (D), Wandelen (N)
Favoriete architectuursite? Domus en Afasia (D), Subtilitas (N)
Favoriete andere website? Petrolicious (D), Macrumors (N)

 

 

 

 

Bron: Objekt Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners