De Praatstoel: Elizabet Iglesias (Iglesias - Leenders - Bylois)

Elke week plaatst Vlaamsearchitectuur.be een architect in De Praatstoel om het met hem of haar te hebben over zijn architectonisch verleden,heden en toekomst, zijn grote Vlaamse en internationale voorbeelden maar evenzeer over zijn culturele en sportieve interesses. Deze week leggen we Elizabeth Iglesias van Iglesias - Leenders - Bylois op de rooster.
Elke week plaatst Vlaamsearchitectuur.be een architect in De Praatstoel om het met hem of haar te hebben over zijn architectonisch verleden,heden en toekomst, zijn grote Vlaamse en internationale voorbeelden maar evenzeer over zijn culturele en sportieve interesses. Deze week leggen we Elizabeth Iglesias van Iglesias - Leenders - Bylois op de rooster.

Over welk eigen gerealiseerde projecten (maximum 2)  bent u het meest fier en waarom?

Zonder twijfel mijn eigen woning te Stevoort.  Voor het eerst kon ik volledig mijn eigen inzichten in de praktijk omzetten, zonder voortdurend het onvermijdelijke compromis te moeten opzoeken.  Uit mijn vorige periode bij het architectenkantoor Holistic Architecture onthoud ik evenwel ook het project Sint-Gerardus, een school voor gehandicapte kinderen te Diepenbeek : een conceptueel vernieuwend project, waarbij vooral de dankbaarheid en de erkenning een diepe indruk op mij hebben gemaakt.    


Iglesias'' eigen woning. "Zonder twijfel" haar favoriete project.Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

De ontwikkeling en verbouwing van een zonevreemde woning te Herk-de-Stad.  Deze woning bevindt zich in een zeer landelijke omgeving met een bekende typologie.  De woning oogt aan de buitenkant zeer klassiek, maar kent binnen toch een ruimtelijk verrassende invulling.  Er wordt evenwel nog gewacht op een definitieve goedkeuring.  De woning bevindt zich in overstroombaar gebied.  Kelders zijn niet toegelaten en die zijn nu net van cruciaal belang om dit tot een goed einde te brengen.  Afwachten, dus.  


Wat is uw favoriet project van een andere Belgische architect?


De optiekwinkel ‘Het Leerske’ te Hasselt.  Een project van arch. Bart Lens.  Mooi hoe de architect er in slaagde om op een zeer klein oppervlakte een oud gebouw een heel hedendaagse invulling te geven.  Ondanks de kleine ruimte plooit de semi-publieke ruimte zich in het gebouw.


''Het Leerske'', een oude (beschermde) herberg, gerenoveerd door Bart LensWelke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

Ik moet eerlijk bekennen dat dit regelmatig wisselt.  Vaak zijn dit dan ook moment-opnames. Past bij mijn opvatting dat een éénduidige kijk op de dingen onmogelijk is.  Ik probeer zinvol om te gaan met een veelheid aan indrukken en ideeën.  Zo ben ik een tijd in gefascineerd geweest door het werk van Zaha Hadid en Toyo Ito.


De Pabellón Puente in Zaragoza werd ontworpen door Zaha Hadid

    

Wat is uw favoriet buitenlands project?

 
De Renovatie Van het Palacio Ferreyra door de architecten Guerrero – Molina – Pizarro - Urtubie.  Dit paleis in Cordoba (Argentinië) werd omgebouwd tot een zeer mooi Museum voor Moderne Kunst.


Het Palacio FerreyraWelke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Ik ben zeer gecharmeerd door het jonge Antwerpse kantoor Sculp(it).  De architecten Peerlings en Mertens ontwikkelen, ondanks hun jonge leeftijd, een zeer volwassen kijk op de hedendaagse architectuur. Het ontwerp van hun eigen kantoor en woonproject in de Huikstraat is zichtbaar meer dan zomaar een architecturale vingeroefening.


Het kantoor van Sculp(it)


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Ik koester de idee van de architect als “Homo Universalis”. Een architect is meer dan een ontwerper.  Een architect moet tegelijk stedebouwkundige, psycholoog, bioloog, historicus, filosoof kunnen zijn. Ik kan enkel maar hopen dat mijn kinderen vanuit die universele kijk die dingen oppikken die henzelf inspireren in hun eigen leven.

Faits divers

1.    Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

Lesgeefster, naaister, ingenieur, kunstschilder….

2.    Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

Facultad de Arquitectura y urbanismo aan de Universidad Nacional de Cordoba.

3.    Bij wie hebt u stage gelopen?

Bij Formanova te Leuven (arch. Ketelaere,Steenhoudt, Veyves)

4.    Wat was de titel van uw eindwerk?

Alta Geracia y sus sitios, omtrent de revalorisatie van de stedelijke ruimte

5.    Favoriet architectuurboek:

El Croquis


6.    Favoriet ander boek:

Leven aan de onderkant” van theodore Dalrymple.  Een interessante, maatschappij kritische, conservatieve stellingname.  Niet vertrekkende vanuit religieuze, maar vanuit civiele argumenten.  

7.    Favoriete film:

Amore Perros van Iñarritu : een rauwe, realistische maatschappijvisie.

8.    Favoriet tv-programma:

Ik kijk amper TV.  Als ik dan toch moet kiezen ga ik voor de Engelse Dedectivereeksen met voorop Judge John Deed.

9.    Favoriete muziek:

De Tangomuziek van Aster Piazolla.  De CD “Oblivion” hoort thuis in ieders collectie. 

10.    Favoriete hobby(’s):

Schilderen, beeldhouwen, naaien.

11.    Favoriete Vlaamse stad:

Gent

12.    Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

Sport hoort niet tot mijn leefwereld : noch actief, noch passief.   
Deel dit artikel:
Onze partners