De Praatstoel: Frans Leon Van Praet

Vormgever Frans Leon Van Praet is een creatieve duizendpoot. Meubelontwerp, kunst en architectuur zijn zijn geliefkoosde diciplines. Het meest bekend is Van Praet waarschijnlijk voor zijn kristallen Sevilla zitjes voor de Wereldtentoonstelilling'92.
Vormgever Frans Leon Van Praet is een creatieve duizendpoot. Meubelontwerp, kunst en architectuur zijn zijn geliefkoosde diciplines. Het meest bekend is Van Praet waarschijnlijk voor zijn kristallen Sevilla zitjes voor de Wereldtentoonstelilling'92.

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?


Het interieur van het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling '92 te Sevilla werd beschouwd als één van de 10 beste op 130 landen, met installaties als de kristallen zitjes van Val St Lambert heb ik internationale herkenning gekregen.
Het Huis van de Stad in Lommel was een tijdelijke samenwerking met Jo Crépain, verschillende visies tot een geheel brengen was boeiend - kunstaccenten geven meerwaarde aan architectuur.De kristallen Sevilla-zitjes voor de Wereldtentoonstelling'92


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen? 


Het huis van de journalistiek in de Zennestraat te Brussel is een renovatie met aan de straatzijde een Art-Deco inkom. De franstaligen samen met de nederlandstaligen met samengebruik van auditorium, resto- vergaderzaal enz...is een boeiende oefening, eveneens de minimalistische nieuwe architectuur enten op de Art-Deco.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?


“De kapel van het niets” in Duffel van de kunstenaar Thierry De Cordier is in zijn sobere maar grandiose volume beheersing zeer geslaagd, het doet nadenken over sommige architectuurtrends


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

F.L.Wright die als géén andere in de 20ste eeuw decoratie met functionaliteit kon samenvoegen; vorm–functie-decoratie-omgeving-materiaal-licht bracht hij tot een geniale symbiose.
Gio Ponti maakte ruimte en volumes  zwevend. Hij doorbrak de gesloten hoeken en liet zo de ruimte in de omgeving overgaan.

P.Blom met zijn boomwoningen in Rotterdam, hij heeft - zoals geen ander in de lage landen - gemaakt dat architectuur meer betekent dan een dak boven het hoofd
 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?


Villa KANOUSAN in KIMISU Japan bij Tokio, een met hout beklede kubus als vakantiewoning. Een samenspel van kubussen met algoritmen, rust en spanning met een spel van licht. Een ideale verblijfplaats om zich te ontspannen.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?


De contacten met de opdrachtgevers, die verschillen veelal van beroep; dit verrijkt en maakt dat men steeds alert blijft in de dagelijkse omgang met de medemens.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?

Architect Rombouts, die verleden en heden en een sterke individuele benadering van de opdracht als geen ander beheerst. Rombouts was een oud-leerling van Van de Velde en gebruikte stijl, decoratie, kunst en natuur als uitgangspunt voor zijn creaties. Zonder een baanbreker te zijn wist hij zijn opdrachtgever subtiel te bedienen. Hij heeft mij het dienende van het beroep getoond.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?


Droom en werkelijkheid liggen soms mijlen ver van elkaar, ik heb van in het begin mijn loopbaan uitgezet en deze steeds zonder veel toegevingen gevolgd. Kunst-design en architectuur hebben mijn leven en mijn hobby's gevuld.


Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?


Beeldhouwer - meubelmaker
   
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

Sint Lucas Brussel  en Academie Dendermonde.

Bij wie hebt u stage gelopen?

Meubelta in Mol.
   
Wat was de titel van uw eindwerk?

Casino's
   
Favoriet architectuurboek?

“Van Bauhaus tot ons huis” van Tom Wolfe.
   
Favoriet ander boek?

”Het trieste der tropen“ van Claude Levi-Strauss
   
Favoriete films?

Play time van Tati, Bagdad Cafe, Alexandre le bienheureux.Favoriet tv-programma?

3 Sat
   
Favoriete muziek?

De Gymnopedies van Satie en Finlandia van Sibelius.
Gymnopedie nr. 1 van Satie


Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?

Schetsen naar natuur.

Favoriete Vlaamse stad?

Antwerpen
 
Favoriete Europese stad?

Berlijn

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

In Italië of in het zuiden van de Verenigde Staten.

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? 

Ik fiets.
Deel dit artikel:
Onze partners