De Praatstoel – Ivo Vanhamme (BOB361)

Enkele weken geleden sleepte Ivo Vanhamme van BOB361 een nominatie in de wacht op het World Architecture Festival voor het VDAB-project in Sint-Niklaas. www.vlaamsearchitectuur.be was er ook bij en maakte van de gelegenheid gebruik om Ivo Vanhamme te onderwerpen aan het vragenlijstje van De Praatstoel.

Enkele weken geleden sleepte Ivo Vanhamme van BOB361 een nominatie in de wacht op het World Architecture Festival voor het VDAB-project in Sint-Niklaas. www.vlaamsearchitectuur.be was er ook bij en maakte van de gelegenheid gebruik om Ivo Vanhamme te onderwerpen aan het vragenlijstje van De Praatstoel.


Over welk eigen project bent u het meest fier?


Het VDAB-project in Sint-Niklaas. (Foto: André Nullens)Hiervoor kies ik het project waarmee we genomineerd zijn op het World Architecture Festival in Barcelona, namelijk het kantoor voor de VDAB in Sint-Niklaas. Een gebouw waar heel wat concepten en verhalen in zitten die het gebouw op verschillende manieren leesbaar maken.

 

Over welk nieuw project koestert u hoge verwachtingen?


De bibliotheek in Dendermonde. Een bibliotheek samen met een polyvalente zaal, een sociaal restaurant en een daklandschap dat als parking én publieke ruimte kan fungeren. Het project zal in de loop van 2010 opgeleverd worden.

Welke Belgisch architect staat bij u hoog aangeschreven?

 

Robbrecht en Daem vind ik bijzonder goede architecten. Ze hebben een aantal grote projecten die alom bekend zijn, zoals het Concertgebouw van Brugge, maar misschien zijn de kleinere projecten nog fijner.  Ik denk daarbij aan de melkerij van Gaasbeek die ze omgevormd hebben tot een concertzaal of het houten paviljoen dat ze ontworpen hebben voor een gezin in Oost-Vlaanderen.De Melkerij van Gaasbeek van Robbrecht en Daem. (Foto: Kristien Daem)


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

 

Herzog en De Meuron schat ik heel hoog in. Het hiernaast gelegen Forum van Barcelona vind ik een prachtig gebouw. Zij maken op verschillende schalen mooie projecten, zeker ook wat de materialiteit betreft. Zumthor heeft ook schitterende projecten. Behalve het alom geprezen badhuis in Vaals, heeft hij ook prachtige kapellen ontworpen.

Animatiefilmpje over de aparte constructiewijze van de Bruder Klaus Kapel in Wachendorf in de Eifel van Peter Zumthor.

    

Links het Forum in Barcelona van Herzog & De Meuron, rechts de Bruder Klaus Kapel van Zumthor.
 

Van welk jong Belgisch talent gaan we nog veel horen?

 

Op dit moment zijn er heel wat interessante, jonge architecten in Vlaanderen. Ik denk bijvoorbeeld aan Nu Architecten waarmee wij momenteel samenwerken.  

Luchtfoto van Project Linq in Gent van Nu Architecten. (Foto: www.vlaanderenvanuitdelucht.be)

Wat is zo boeiend aan uw job?

De veelzijdigheid. Je doet heel veel verschillende taken maar bent toch voortdurend met mensen bezig. Maar door die veelzijdigheid, moet je er wel over waken dat je ook nog voldoende tijd kan uit trekken voor het ontwerpen zelf. 

Herkent u zich nog in de jonge ambitieuze student van weleer? In hoeverre komen dromen en realiteit overeen?

Voor een deel mag ik tevreden zijn,  maar anderzijds moet je altijd bescheiden blijven. Als je hier bijvoorbeeld op WAF rondloopt, merk je wel dat je nog altijd een redelijk klein Belgisch bureau bent tussen al de grote internationale bureaus.


Fait divers

Welk beroep indien geen architect?
Soms zou een architect ook een goede manager moeten zijn, maar dat zijn we meestal niet. Ik heb wel bewondering voor goede bedrijfsleiders, maar of ik er een zou zijn?

Waar architectuuropleiding gevolgd?
KU Leuven

Bij wie stage gelopen?

Ik ben gestart bij Luc Deleu die op dat moment zeker een buitenbeentje was. Hij was eigenlijk de enige Belgische architect waar ik het bij zag zitten. Nadien heb ik bij Gwathmey-Siegel gewerkt in New York en bij Gieselmann in Wenen.

Ivo Vanhamme liep onder meer stage bij Gwathmey-Siegel in New York, het bureau dat de plannen ontwierp voor de renovatie en uitbreiding van het Guggenheim Museum in New York.


Thema van uw eindwerk?

Een architectuurmuseum in het centrum van Leuven

Favoriet architectuurboek?


Typerend werk voor de Uruguayaanse ingenieur Eladio Dieste.Een boek over de Urugayaanse  ingenieur Eladio Dieste waarvan ik min of meer alle werken heb bezocht. Het boek consulteer ik regelmatig. Niet noodzakelijk om dergelijke dingen te doen, want ze zijn bijzonder moeilijk om te realiseren in andere omstandigheden dan de Urugayaanse.

Favoriet ander boek?

De stad der blinden van Jose Saramago. Ik heb het boek een hele tijd geleden gelezen, maar redelijk recent werd het ook verfilmd en de film vond ik ook bijzonder geslaagd.


      
Voormalig Nobelprijswinnaar literatuur Jose Saramago kijkt samen met regisseur Fernando Meirelles ontroerd naar de verfilming van zijn boek Stad der Blinden. In het tweede Youtube-filmpje ziet u de trailer van deze film.

Favoriete film?

Vroeger ging ik meer naar de bioscoop dan nu. De film die ik het vaakst gezien heb, is wel Blue Velvet van David Lynch.

Favoriet tv-programma?

Ik heb geen tv. Als ik ergens kom waar tv speelt, word ik aangezogen door die tv en kijk ik naar eender wat om dat ook eens mee te maken, maar ik heb dus geen favoriet programma.

Favoriete muziek?
 
Soundings Stones van Fritz Hauser, gemaakt voor het badhuis in Vaals, heel relaxerende muziek. Verder hou ik ook wel van Kind of Blue van Miles Davis. 
Youtube-filmpje rond de 50ste verjaardag van Kind of Blue van Miles Davis


Actief of passief sportbeoefenaar?

Ik heb zopas een bijzondere mail gekregen van de universiteit waarin ze me voorstelt om een master student aan te stellen als mijn bewegingscoach.  Die student gaat bijzonder veel werk hebben. Als hij me volgend academiejaar een voormiddag aan het sporten krijgt, verdient hij grote onderscheiding.

 

Deel dit artikel:
Onze partners