De praatstoel: Leo Van Broeck (Bogdan & Van Broeck Architects)

Deze keer neemt Leo Van Broeck van het deels gelijknamige architectenbureau plaats in de praatstoel. Het bureau is eind 2007 ontstaan uit de splitsing van VBMarchitects in Lava Architecten en Bogdan & Van Broeck Architects.Sindsdien bundelt het duo Bogdan en Van Broeck, gevestigd in Brussel, de dynamiek en energie van een jonge geest met de betrouwbaarheid en kennis van meer dan 25 jaar ervaring.
Deze keer neemt Leo Van Broeck van het deels gelijknamige architectenbureau plaats in de praatstoel. Het bureau is eind 2007 ontstaan uit de splitsing van VBMarchitects in Lava Architecten en Bogdan & Van Broeck Architects. Sindsdien bundelt het duo Bogdan en Van Broeck, gevestigd in Brussel, de dynamiek en energie van een jonge geest met de betrouwbaarheid en kennis van meer dan 25 jaar ervaring. Vastberadenheid, passie, engagement en integriteit zijn de drijfveren. Inhoudelijk weigeren ze te kiezen tussen lichaam en ziel - ratio en poëzie - materie en geest, en balanceren ze liever tussen deze polen. Getuigen hiervan zijn onder andere de Centrale Werkplaatsen in Leuven (2003-2012) en de KHLim Media & Design Academie in Genk (2004-2009).


Oana Bogdan en Leo Van Broeck


Over welke eigen projecten bent u het meest trots?

De Media en Design Academie KHLim Genk-Winterslag
, omdat het op die plaats op zijn manier de juiste taal spreekt en omdat in de architectuur van het gebouw zelf de ruimtelijke vertaling van een nieuw didactisch concept gelukt is.
De universiteitshallen van de KULeuven, vanwege de ruimtelijke belevingswaarde die op deze moeilijke plek met zeer eenvoudige middelen (maar extreem veel werk) is ontstaan.

    

De Media en Design Academie KHLim (links) en de universiteitshallen van de KULeuven (rechts)


Van welk project koestert u hoge verwachtingen?

Dat zijn er veel: een huisvestingsproject op de site van Axel Vervoordt langs het kanaal in Wijnegem, een Universitair Hotel voor de VUB langs de Generaal Jacques laan in Brussel, een groot busstation en transferium in Lasi (Roemenië), sociale woningbouw in Anderlecht, fase 2 van de Centrale Werkplaatsen te Leuven, een ecologische lodge op een CO2 bos-aanplant in Kongo,...

    

Ontwerp voor het Universitair Hotel van de VUB (links), visualisatie van sociale huisvesting in Anderlecht (rechts)


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Het Théatre National in Brussel van Architectes Associés - Atelier Cigogne - L’escaut. Dergelijke gebouwen hebben bijgedragen aan meer openheid voor hedendaagse architectuurkwaliteit in onze hoofdstad.


(c) L'escaut


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?


Buckminster Fuller, Eladio Dieste, Oscar Niemeyer, Le Corbusier, Mies van der Rohe, Arne Jacobsen en Howard Roark (personage uit Fountainhead).


Trailer van 'Fountainhead'


Wat is uw favoriet buitenlands project?


Het ‘Linked Hybrid’ complex van Steven Holl in Beijing, met publieke ruimte in de hoogte als verbinding tussen torens. In het algemeen alle projecten die dichtheid en goed gedoseerde hoogte boeiend en leefbaar maken. Daarbuiten nog de bibliotheek van Wiel Arets in Utrecht.

    

'Linked Hybrid' van Steven Holl (links) en de bibliotheek in Utrecht door Wiel Arets (rechts)


Youtube-filmpje over Linked Hybrid van Steven HollWelke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Hij is nu niet meer zo jong, maar ik bewonder Xaveer De Geyter al jaren omdat hij steeds onomwonden en confronterend de vraagstelling kritisch analyseert (ook al wordt dat niet altijd geapprecieerd) en net daar telkens een grote meerwaarde uit haalt. Ik heb een zwak voor intelligentie die vanwege haar integriteit miskend wordt.

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect?

De invloed van de architect op hoe de mens met de karig beschikbare ruimte omspringt vind ik boeiend. Ecologie begint met het aantrekkelijk maken en het bevrijden van ruimte die voor onze destructieve menselijke soort ontoegankelijk is.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?


De ontmoeting met mijn huidige vennote Oana Bogdan. Haar inbreng heeft het ambitieniveau verhoogt, gezorgd voor de verhuis van ons kantoor naar Brussel en voor een sterkere internationale en metropolitane gerichtheid. De volgende jaren zullen bepalend zijn voor het realiseren van deze ambitie.

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik ben doorheen de jaren ambitieuzer geworden. De spontane en idealistische naïviteit van in het begin is er nog steeds. Ze is veranderd in een bewust gekozen naïviteit, lucide en zonder illusies maar wel subversief, omdat het ‘haalbare’ geen excuus mag zijn om niet langer naar het ‘ideale’ te streven. Architectuur en stedenbouw zijn nooit genoeg.

Fait divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

Chirurg.

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
K.U.Leuven.

Bij wie hebt u stage gelopen?
Eén jaar bij Dienst Gebouwen Agfa Gevaert en één jaar bij ir. architect en specialist monumentenzorg Lucas van Herk.

Wat was de titel van uw eindwerk?
‘Wooncultuur en Ruimtegebruik bij Noord-Afrikaanse migranten in België’.

Favoriet architectuurboek?

The Fountainhead van Ayn Rand.

Favoriet ander boek?
De Man Zonder Eigenschappen van Robert Musil.

Favoriete film?

Dogville van Lars Von Trier.

Favoriet tv-programma?

Het journaal, Top Gear.

Favoriete muziek?
Jazz, klassiek (vooral het niet vocale werk van Bach), Blues, goede singer-songwriters en alles wat goed danst (zelfs als het techno is).

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?

Weinig, maar als ik er heb kies ik voor reizen, vrienden ontmoeten en lekker eten.

Favoriete Vlaamse stad?

“Vlaams” als datgene waartoe ik zou behoren, ik voel me gewoon lid van de mensheid op planeet aarde, dus kies ik Brussel, die voor mijn part ook een Waalse-, Belgische, Europese- en wereldstad is.

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

Een beetje vanalles: zwemmen, mountain bike,...

Favoriete architectuursite?

www.skyscrapercity.com

Favoriete andere website?

www.gilbert-garcin.com

Deel dit artikel:
Onze partners