De Praatstoel: Matthias Mattelaer (DMOA)

Matthias Mattelaer is een van de drie vennoten van het nog jonge architectenbureau DMOA uit Heverlee. Een dagelijkse, collectieve uitdaging, beklemtoont hij. Het is dan ook met enige schroom dat hij volgende vragen alleen, zonder zijn collega’s, beantwoordt.
Matthias Mattelaer is een van de drie vennoten van het nog jonge architectenbureau DMOA uit Heverlee. Een dagelijkse, collectieve uitdaging, beklemtoont hij. Het is dan ook met enige schroom dat hij volgende vragen alleen, zonder zijn collega’s,  beantwoordt.      


Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Project Pauwels op de Tervuursesteenweg in Bertem: het was de uitdaging om een gebouw te ontwerpen met een groot programma te realiseren op een klein terrein met veel beperkende randvoorwaarden. We zijn er in geslaagd om drie appartementen, een woning en een apotheek met parking te combineren tot één sterk goed werkend geheel.Project Pauwels in Bertem. Drie appartementen, een woning en een apotheek in één geheel.

Residentie Huybens Otten in Herent: Hiervoor hebben we net de Benelux Aluminium Award gewonnen voor het gebruik van aluminium in de uitbreiding van een woning.


Voor de Residentie Huybens Otten ontving DMOA de Benelux Aluminium Award


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?


We houden van alle projecten, maar deze op de mooiste locaties scheppen logischerwijs de hoogste verwachtingen.

Wat is uw favoriet project van een andere Belgische architect?


Het project waar ik al zo lang en zo veel en altijd opnieuw heel direct van genoten heb, is de aanleg van de Leopold De Wael Plaats voor het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen. Alle projecten van Robbrecht en Daem spreken mij trouwens heel erg aan.


De Leopold De Waelplaats in Antwerpen. Het favoriete Belgische project van Matthias Mattelaer


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

Momenteel ben ik sterk onder de indruk van het werk van Peter Zumthor uit Zwitserland en RCR uit Spanje. Sanaa en OMA behoren zeker ook tot mijn “all time favorites”.


Het Kolumbamuseum in Keulen, een ontwerp van Peter Zumthor


Wat is uw favoriet buitenlands project?


Moeilijk om er één uit te pikken, maar ik ben onlangs een weekendje naar Keulen geweest en daar hebben op korte tijd 3 gebouwen een diepe indruk op me nagelaten. De ruimtelijke grootsheid binnen in de Dom van Keulen, het zo integere Kolumba-museum van Peter Zumthor en ook zijn nabij gelegen Bruder Klaus kapel. Het laatste is misschien een borrelhapje in vergelijking met het eerste, maar zeker niet minder groots en intens.


De ruimtelijke grootsheid in de Kölner Dom lieten bij Matthias Mattelaer een diepe indruk na


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?


Open Architecten heeft al hoge ogen gegooid met hun apotheek + woning in Herentals. Bovendien hebben ze nog veel projecten in de steigers staan die beslist de moeite waard zijn. Ook het werk van 51N4E spreekt me aan, een jong bureau dat op korte tijd al internationaal van zich liet horen.


De apotheek in Herentals van Open Architecten die te bezoeken was tijdens de Dag van de Architectuur (Foto: Toon Grobet)
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?


Boeiend vind ik vooral de directe invloed die wij hebben op het leven van mensen. Bij het ontwerpen van een woning wordt het zelfs zeer persoonlijk en emotioneel, we bepalen echt wel mee het geluk van onze klanten. Het is een verantwoordelijkheid, waarvan ik nog niet weet of ik het mijn kinderen toewens. Het zal van hun persoonlijkheid en interesses afhangen of ze in mijn voetsporen zullen treden, maar ik zal ze zeker niet dwingen.


Faits divers


Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

Striptekenaar (niet dat ik zo goed kan tekenen)

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

KU Leuven

Bij wie hebt u stage gelopen?

Conix Architecten

Wat was de titel van uw eindwerk?


India International Textile Centre

Favoriet architectuurboek

House of Leaves” van Mark Z. Danielewski, Deze roman is chaos in pure vorm. De zichzelf genererende ruimtes van een huis worden op een heel directe en voelbare manier beschreven.

Favoriet ander boek

“De laatste zucht van de Moor” van Salman Rushdie

Favoriete film

Vele... Ik kan er echt geen kiezen. Ik hou van de films van Almadovar, David Lynch, Francois Ozon, Wong kar Wai, Lars Von Trier en Vinterberg, Haneke, Ken Loach, Peter Greenaway, Tim Burton,... ook van animatiefilms van Hayao Miyazaki tot Disney/Pixar

Favoriete muziek

Momenteel ben ik in de ban van Billie Holiday.

Favoriete Vlaamse stad

Gent, een levendige stad met heel veel initiatief. Met al die ingeweken West-Vlamingen daar, voelt het ook een beetje als thuiskomen.
Deel dit artikel:
Onze partners