De praatstoel: Pieter Peerlings

Deze week nam Pieter Peerlings plaats in onze praatstoel. Het bureau sculp(IT), dat hij samen met zijn echtgenote Silvia Mertens oprichtte, plaatste zich in de spotlights met het gedurfde ontwerp voor de zogenaamde “smalste woning van Antwerpen”.

Deze week nam Pieter Peerlings plaats in onze praatstoel. Het bureau sculp(IT), dat hij samen met zijn echtgenote Silvia Mertens oprichtte, plaatste zich in de spotlights met het gedurfde ontwerp voor de zogenaamde “smalste woning van Antwerpen”. In dit woonhuis annex architectenbureau bewezen ze alvast het maximum te kunnen halen uit een minimale oppervlakte.

Over welk eigen gerealiseerde project bent u het meest fier en waarom?
Dat is vanzelfsprekend onze eigen woning met kantoorruimte.  Deze werd door de pers gebombardeerd tot "Smalste woning van Antwerpen"; of dit nu daadwerkelijk juist is weet ik niet precies, maar wat maakt het uit.  Het belangrijkste is dat onze visie op architectuur er tot in het kleinste detail in verwerkt zit en dat we er een Belgian Building Award hebben voor mogen krijgen.


De eigen woning annex architectenbureau van sculp(IT).

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

We zijn al een tweetal jaar bezig met de studie rond de renovatie van een ander smal pand op het De Coninckplein in Antwerpen.  De werken gaan binnenkort van start.  Het betreft een woning met dubbele gevel en onder andere ingrepen als passieve nachtkoeling.  Het volledige energetische concept is voor woningen redelijk uniek.  Daarbij komt dat de uitstraling van gevel de buurt mee dient op te waarderen.


Het laatst uitgevoerde project van scult(IT), een grondige interieurrenovatie aan de Antwerpse kaaien.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
De sociale woningen op het Liedtsplein te Schaarbeek van Mario Garzaniti.

Het Architectenatelier Mario Garzaniti heeft gekozen voor de valorisatie van de bestaande context, heeft geluisterd naar de getuigenis van de geschiedenis en putte inspiratie uit de energie van de site. Het gebouw is van een grote formele simpliciteit, bijna monolithisch en dus gewoon MOOI.


Woningen aan het Liedtsplein te Schaarbeek van Mario Garzaniti.

Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?
Herzog en de Meuron om voor de hand liggende redenen.

    

Herzog & De Meuron staan bij Pieter Peerlings hoog aangeschreven. rechts de pyramide die ze voor parijs ontworpen hebben.Visualisatiefilmpje van het De Young Museum van Herzog & De Meuron in San Francisco
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Les Bains des Docks van Jean Nouvel.  Zeer hedendaagse uitvoering van een zwembadencomplex maar toch verwijzend naar de klassieke Romeinse thermale baden.  Een geslaagde herinterpretatie met toegevoegde waarde lijkt me.

 


Les Bains des Docks van de Franse architect Jean Nouvel.

 Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u.
Dat zijn MaMu architecten uit Hasselt. Jeroen Maes en Nico Mullens zijn twee architecten die zowel architectuur brengen als er een goed management op na houden.  Een geslaagd project is zeker de renovatie van "De Groene Hendrickx" in centrum Hasselt.

    

Links het eigen kantoor van Muma Architecten uit Hasselt, rechts de door hen generenoveerde Groene HendrickxWat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Het creatieve aspect in brede zin te interpreteren.
Neen, aangezien we door de overheid steeds meer, sneller en harder om de oren worden geslagen met hoe langer hoe meer overbodige en overbeschermende normen en besluiten, waar wij als architect de volle verantwoordelijk voor dragen.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?
Deze met Silvia Mertens, waar ik al snel mee trouwde en het bureau sculp(IT) architecten mee oprichtte.  Zij heeft dezelfde architectuurvisie als de mijne, maar bekijkt alles vanuit een andere hoek.  Wat ons een perfect complementair team maakt en waaruit hopelijk "gepaste" architectuur uit voortvloeit.

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
De "regeltjes" in de werkelijkheid volgen is toch net wat anders dan de "passionele dromen" nastreven in een beschermde schoolomgeving.  Een bureau uit de grond stampen heeft dan ook wat voeten in de aarde.  Architect zijn is een traag beroep maar het lijkt toch te renderen...

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
geen

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

Henry van de Velde instituut Antwerpen (hogeschool Antwerpen, departement architectuur)

Bij wie hebt u stage gelopen?

Bladt Building engineering en Jo Crepain architect.

Wat was de titel van uw eindwerk?

SimplyCity

Favoriet architectuurboek:

Case Study Houses

Favoriet ander boek:
geen

Favoriete film:
The reader

Favoriet tv-programma:

Van Vlees en Bloed

Favoriete muziek:


Sterk uiteen lopend

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?
Neen; liggend in de zetel met vrij luide muziek.

Favoriete Vlaamse stad?
Mechelen

Actief of passief sportbeoefenaar?

Actief lopend

foto's 1 en 2:  Luc Roymans  

Trailer van The Reader en een compilatie van het beste van Herman uit Van Vlees en Bloed 

 

Deel dit artikel:
Onze partners