De Praatstoel: Steven Verbeke (Volt Architecten)

Het Gentse Volt Architecten won met Lofts Rodebroek in Ronse de Belgische Prijs voor Architectuur 2011 in de categorie 'Meergezinswoningen'. Deze week zet Architectura Steven Verbeke van Volt Architecten in de Praatstoel.
Het Gentse Volt Architecten won met Lofts Rodebroek in Ronse de Belgische Prijs voor Architectuur 2011 in de categorie 'Meergezinswoningen'. Deze week zet Architectura Steven Verbeke van Volt Architecten in de Praatstoel.


Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Ik ben trots op de kantoren die wij voor het Centrum Algemeen Welzijnswerk Waasland ontwierpen en op het project “De Tirse” in Brakel. CAW Waasland probeert aan eerstelijnshulp op een banale plaats —de overbuur is de parking van de Colruyt— een karaktervol gezicht te geven. Tirse is een inbreidingsproject sociale huisvesting, waar we de lat op vlak van woonkwaliteit, detaillering en inspelen op de potenties van de site hoog trachten te houden.CAW Waasland
 

    

"De Tirse" in Brakel


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
 
De kantoren en kortopvang voor een ander CAW, dat van Dendermonde. Een rationeel en basic programma proberen we op te laden met een ‘poëzie van de economie’. De rijkdom van de site, een aantal fantastische bomen, wordt aangevuld met consequente esthetiek voortkomend uit materiaalkeuzes en budgetaire zelfdiscipline.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos? 

Het stadhuis van Kortrijk (door NoA Architecten) werkt verademend.


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden? 

De manier waarop Jorn Utzon het kleine en het grootse tot een volwaardig deel van een omgeving maakt is bewonderenswaardig. Is het nu een simpele watertoren in Svaneke, het iconische Sydney Opera House, of de huizen die hij voor zichzelf bouwde, het is altijd een zelfbewuste, maar niet zelfingenomen bijdrage.


    

Watertoren in Svaneke


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland? 

Ik bezoek zelden gebouwen, echte vrienden kom je tegen, je kunt ze niet gaan zoeken. Zo’n onverwachte of ongeplande ontmoeting was het Casa de Musica in Porto in ruwbouwfase, op een vreemde manier past die klomp beton op die plek. Portugezen en beton, je kan er ’s nachts je huis horen opknagen door de boktor, tot en met de kleinste stal trekken ze nu op in beton.
Casa de Musica in Porto


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
 
In de categorie jonger dan ons lijken de realisaties van ONO mij te getuigen van een kwaliteit die de waan van de dag overstijgt.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het is tegelijk boeiend en vermoeiend aldoor in je studieobject rond te lopen: zelfs als ik gewoon naar de bakker wandel, léér ik bij. Dit is nog ‘erger’ geworden sinds ik mij verdiep in landschap, nu ben ik nergens nog ‘veilig’. 
Af en toe kijk ik eens om of mijn kinderen mij nog volgen, op een dag zullen ze vermoedelijk hun eigen zijweg ingeslagen zijn .


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing? 

Een architect, wiens voltooide projecten me weinig doen, maar van wie ik tijdens een workshop van een week enorm veel van opstak, is Eric Owen Moss. De manier waarop hij expliciet problemen opzoekt als uitgangspunt en zijn humorvolle ernst daarbij was zeer inspirerend en enthousiasmerend.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen? 

Als je hier de snelweg oprijdt, kun je de graffiti “dream, but don’t sleep” lezen. Ik zal er zelden passeren zonder het bewust gezien te hebben, ik interpreteer het als een ‘optimistische waarschuwing’.Het Gentse Volt Architecten won met Lofts Rodebroek in Ronse de Belgische Prijs voor Architectuur 2011 in de categorie 'Meergezinswoningen'. Steven Verbeke bracht zijn blijdschap onder woorden.Faits divers
 
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? 

Mijn jongensdroom was boswachter worden, maar er is een en ander verkeerd gelopen...


Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? 

Sint Lucas in Gent. Ik heb ook een Erasmus-periode doorgemaakt in Kopenhagen.

Bij wie hebt u stage gelopen? 

Bij Bouworde vzw, architect Johan De Schacht, een klein, maar groots man.


Favoriete muziek?

Ik heb een harem vol muzikale liefdes, elk om beurt genieten ze mijn volle aandacht. Vandaag waren het Alasehir (Torment of the metals) en James Tenney (Music for violin and piano), morgen … ?


Favoriet architectuurboek?

Lina Bo Bardi’s ‘Built Works’: de combinatie van brute, moderne oerkracht en sprookjesachtige, folkloristische fantasie. 


Favoriet ander boek?

Een boek waar ik van tijd tot tijd naar teruggrijp, is Aleksandr Zinovievs ‘Gapende Hoogten’. Taal en logica draaien in 500 hoofdstukken als een tekening van Escher voor je ogen. Genieten, maar met mate.


Favoriete film?

‘Piano Mechanique’ of ‘Soleil Trompeur’ van Nikita Mikhalhov en de ‘Siberiade’ door zijn broer Andrei Konchalovsky, een opeenstapeling van wonderbaarlijke, vaak haast absurde beeldtaal. De twee films van Mikhalkov spelen zich af in en rond zonovergoten datsjas, een architecturaal ideaalbeeld dat het zich terugtrekken in de natuur combineert met een huis clos waarbinnen diepe en soms pijnlijke menselijke relaties tot een explosie komen.
De datsja, "huisje op het platteland", van Boris Pasternak in PeredelkinoIntro van Soleil Trompeur van Nikita Mikhalhov

 
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? 

Genoeg tijd om af en toe te ‘verdwijnen’.


Favoriete Vlaamse stad?  

Ik woon en werk al bijna 20 jaar met enige tevredenheid in Gent.


Favoriete Europese stad? 

Marseille, een broeierige grootstad waar je de bergen ziet en de zee ruikt.


In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? 

Het lijkt enkel groener aan de overzijde, en grasmachines maken overal even veel lawaai.

 


Deel dit artikel:
Onze partners