De Praatstoel: Stijn Cockx (LOW Architecten)

Stijn Cockx leidt samen met zijn studiegenoot Tom Hindryckx het Antwerpse architectenbureau LOW architecten op de Rooseveltplaats. Tijd voor een Praatstoel!

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Het Guesthouse in het centrum van Brussel. Dit was een van onze eerste projecten. Het was een moeilijk ontwerpvraagstuk tussen nieuwbouw en renovatie. Er waren stedenbouwkundig moeilijke vragen. Heel dat project is zeer goed verlopen. De klant is heel ver gegaan in detaillering. We hebben er onze stijl in kunnen doordrukken.

De school in Rumst. Dat was een scholencampus die LOW moest densifiëren. We hebben een nieuw schoolgebouw ontwikkeld dat heel open is. Wij noemen het ook School op Pootjes. De school staat letterlijk op pootjes met daaronder de publieke functies zoals toiletten. Het is heel open naar de buurt toe. Door de plaatsing van de ingang is er een veel duidelijkere kiss-and-ride-zone gecreëerd. Vroeger was het een L-vormig gebouw, wij hebben er een sluitstuk van gemaakt.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Van Bockstael, een volledig passieve renovatie. De stad Brussel is heel ambitieus naar duurzaamheid toe. Ook werkt Brussel met wijkcontracten: vanuit de wijk wordt er gekeken naar wat er nodig is voor de wijk. Bockstael is een leegstaand kantoor met een binnengebied. Zo waren er veel sportverenigingen op zoek naar sportinfrastructuur, en dus krijgen die nu een plaats in dat leegstaand gebouw.

 

"De stad Brussel is heel ambitieus naar duurzaamheid toe"

 

Ook van basisschool Merlijn heb ik hoge verwachtingen. Dit is een ronde school, waar je letterlijk rond groeit. Je begint in de kleuterklas en je groeit door de cirkel. Er staat een rechthoekig volume aan. Binnenin is de speelplaats. Je groeit door het gebouw naar buiten. Wij hebben daar alles binnen budget en duurzaam kunnen realiseren.

 

Is duurzaamheid belangrijk voor LOW architecten?

Duurzaamheid is voor ons een evidentie. Wij vinden dat de Vlaamse overheid iets ambitieuzer mag zijn. Wij bouwen veel voor overheden, die hun gebouwen zeer lang in eigen portefeuille hebben. Vandaag bouwen heel veel overheden net op die wettelijke grens, terwijl de overheid eigenlijk zelf net iets meer zou moeten doen. In Brussel gaat men een stap verder: het moet niet alleen technisch duurzaam zijn, maar ook duurzaamheid van materiaalgebruik is belangrijk. Er wordt bijvoorbeeld geen kunststofisolatie gebruikt. Wij gaan graag mee in die visie.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Dat is zonder twijfel het provinciehuis in Antwerpen van XDGA. Het is van de meest markante gebouwen. Normaal zijn er bij projecten van die schaal veel discussies waardoor het project vertraging oploopt. Het provinciehuis heeft dat niet gehad. Toch is het compromisloos in zijn architectuur. Dat is iets waar ook wij van dromen.

 

"Duurzaamheid is voor ons een evidentie"

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Ik heb zelf bij Adjaye Associates gewerkt, en dat blijft voor mij een voorbeeld van een architectenbureau dat puur als ontwerpbureau functioneert. Zij besteden alle technische aspecten uit. Dat is in België onmogelijk denk ik. De bouwkost, de erelonen en de schaal van projecten laten dat in België niet toe.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Het ministerie van buitenlandse zaken in Brasilia vind ik heel geslaagd. Het is ontworpen door Oscar Niemeyer en werd voltooid in 1970.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Het Brusselse bureau MADAM architectuur.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Voor mij is dat de veelzijdigheid van het vak. Wat je allemaal mag en kan doen als architect. Zowel bezig zijn met het ontwerp als bezig zijn met de klanten, de communicatie, het feit dat je een verschil maakt in hoe steden functioneren en eruit zien… de combinatie van de impact op het dagelijkse leven en het ontwerpen zelf vind ik zeer interessant. Elke dag is anders, elke klant is anders, elk project verloopt anders. Die veelzijdigheid vind ik zeer aangenaam.

Mijn kinderen moeten doen wat ze willen doen. Ik zie mezelf niet gemakkelijk iets anders doen. Hoe langer ik deze job doe, hoe liever ik het doe.

 

"Hoe langer ik deze job doe, hoe liever ik het doe"

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Enerzijds is dat mijn professor van architectuurtheorie André Loeckx. Hij heeft 5 jaar lang aan ons de theorie van de architectuur uitgelegd. Ik herinner mij nog goed dat wij in het eerste jaar veel vragen hadden en dat de theorie totaal ergens anders over ging. Ik begreep het toen allemaal niet goed. Na 5 jaar ontwerpen en het zelf te doen, begrijp je pas de basis. Het principe durf alles in vraag te stellen vind ik heel belangrijk. Dat is iets dat ons bureau graag doet, en dat ik heel belangrijk vind.

Anderzijds was dat de ontmoeting met Tom Hindryckx. Wij dagen elkaar enorm veel uit en beïnvloeden elkaar. Wij hebben elkaar leren kennen op de KU Leuven. Dat was het begin van onze carrière en onze samenwerking.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

De droom en de werkelijkheid stemmen niet overeen, nee. Langs de andere kant, de schetsende architect aan zijn tafel is nooit een droom geweest voor mij. Als student had ik ook al wel door dat dat niet zo werkte.

 

"Vroeger moesten we onze projecten voor de unief verdedigen. Vandaag is dat niet anders"

 

De job is administratief een stuk zwaarder dan ik gedacht had. Langs de andere kant proberen wij nog zo veel mogelijk ambitie te hebben en zo veel mogelijk te dromen. Het is gemakkelijk je te laten meeslepen door het administratieve. Wij proberen daar positief naar te kijken en 100% voor een project te gaan. Vroeger moesten we onze projecten voor de unief verdedigen. Vandaag is dat niet anders: wij moeten nog steeds onze projecten verdedigen. In dat opzicht is er weinig veranderd.

 

OPLEIDING

 • Studies: KU Leuven
 • Stage: B-architecten & Vincent Van Duysen
 • Titel eindwerk: dat heb ik samen met Tom gemaakt: Car Conference Center: ontwerp van een ervaringsmachine langs de Brusselse ring

 

FAVORIETE…

 • Andere job: Dat vind ik een moeilijke. Ik wil sowieso iets creëren en creatief zijn
 • Boek: Everything is Illuminated van Jonathan Safran Foer 
 • Architectuurboek: de klassieker SMLXL
 • Film: A single man – Tom Ford
 • Tv-programma: Dragons’ Dan (BBC)
 • Muziek: Gregory Porter
 • Vrije tijd: reizen en met vrienden op restaurant gaan
 • Belgische stad: Brussel
 • Europese stad: Londen
 • Land om in op te groeien: New York City
 • Sport: zwemmen
 • Architectuursite? Dezeen
 • Andere website? De Standaard

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage