De Praatstoel: Stijn Elsen & Simone Valerio (KADERSTUDIO)

KADERSTUDIO is een internationaal architectenbureau gevestigd in Brussel. Oprichters Stijn Elsen en Simone Valerio zien architectuur als een strategie met een open einde, die in staat is de noties van transformatie en aanpassing te integreren in het project, de ruimte en de tijd. Een mooie illustratie van die visie is alvast de transformatie van 'Clos des Mariés'. het eerste publieke woningbouwproject van Usquare.brussels waarvoor KADERSTUDIO samen met Atelier Kempe Thill werd aangesteld als ontwerper. Wij nodigden het Brusselse duo uit in onze Praatstoel. 

Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Meteen een moeilijke vraag. Tijdens het ontwerpen proberen we voortdurende te anticiperen op toekomstige veranderingen. Een realisatie is in die zin geen eindig proces of iets “af”. We beschouwen onze projecten als een drager of kader waarbinnen functies en gebruikers kunnen evolueren en veranderen.

Twee projecten die tot dusver ons pad hebben gemarkeerd zijn Asper en Circular Retrofit Lab. Het eerste is een eengezinswoning in een buitenstedelijke context, opgevat als een utilitaire structuur en de gedachte dat deze morgen kan worden omgevormd naar een agrarische functie. Het andere project betreft de renovatie en transformatie van studentenkamers, gebouwd door Willy van der Meeren op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. Op basis van onderzoek van en met de Transform Research Group (VUB) onderzochten we de mogelijkheden en limieten van aanpasbaarheid binnen een bestaand gebouw.

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Er zijn verschillende projecten lopende rond het thema van ruimtelijke aanpasbaarheid en bewust materiaalgebruik. Wij zijn zeer benieuwd hoe deze zullen evolueren, omdat ze talrijke uitdagingen inhouden en in zekere zin een verandering impliceren van de klassieke relaties tussen architect, opdrachtgever en aannemer.

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Simone: Residentieel zou ik zeggen het Nieuw Zuid Housing-project van Atelier Kempe Thill. Als openbaar gebouw Gare Maritime van Neutelings Riedijk.

Stijn: Recent zijn er heel wat interessante projecten gerealiseerd, zoals de Melopee school van XDGA. De wijze waarop het gebouw zijn programma in vraag stelt; is inspirerend.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Simone: De gehele Italiaanse Renaissance, met een voorkeur voor Alberti en Bramante. Om iets dichter bij het heden te blijven, vind ik altijd inspiratie in het werk van Bruno Morassutti.

Stijn: Dat is een lang lijstje en gaat alle richtingen uit; Mies van der Rohe, David Chipperfield, Bruther, Lacaton & Vassal, Peter Zumthor, Christian Kerez, Valerio Olgiati en ga zo maar door.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Simone: Voor ruimtelijke kwaliteit, thematisch belang en projecteconomie zou ik zeggen de verbouwing van de G H en I gebouwen in Bordeaux door Lacaton & Vassal.

Stijn: Ningbo History Museum van Amateur Architecture Studio.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Het Belgische architectuurlandschap telt heel wat jong talent. Er heerst een stimulerende dynamiek waarbij men veel kan leren van elkaar. We hebben veel appreciatie voor het werk van Ouest, Central, Raamwerk, Veld en Atelier 4/5 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Simone: Misschien meer dan bij andere beroepen, is het werk van de architect een taak van synthese. Synthese tussen onze ambities als ontwerper en de toepassing ervan in een technische, economische en administratieve context. Een goede architect weet heel goed te bemiddelen en te onderhandelen tussen deze verschillende aspecten.
We kunnen altijd hulp gebruiken op bureau. Als mijn zoon wil komen helpen bij het maken van maquettes, is hij van harte welkom (hoewel afbreken momenteel zijn sterkste kant is).

Stijn: De taak van een architect bevindt zich op het raakvlak tussen zeer uiteenlopende disciplines. Het zoeken naar oplossingen op technisch, structureel, economisch, ecologisch, sociaal en politiek vlak blijft boeien.
Mijn dochters zal ik ondersteunen in elke eigen keuze. Ik kan alleen hopen dat ze hun werk met evenveel passie zullen doen.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Simone: Tijdens mijn studie zeker Michiel Riedijk en Niklaas Deboutte, omdat ze me lieten inzien dat je heldere en precieze ideeën nodig hebt om ze ruimtelijk te kunnen vertalen. De afgelopen jaren heb ik ook veel geleerd van de samenwerking met André (Kempe), vooral wat betreft het verdedigen van het project. Maar zonder de ontmoeting met Stijn en onze treinreizen tussen Brussel en Antwerpen, zou er natuurlijk geen Kaderstudio zijn.

Stijn: Ik ontmoette tijdens mijn studies Hendrik Hendrickx en (ook) Niklaas Deboutte. Beiden zijn bepalend geweest voor de waardes die ik nu als architect nastreef. Simone en ik ontmoetten elkaar bij META in Antwerpen. Al snel merkten we dat onze verschillende achtergronden en studies complementair waren.

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Simone: In het algemeen, ja. Hoewel dromen altijd sneller gaan dan de realiteit.

Stijn: Toch wel, de ambities zijn gebleven. Maar de administratieve kant van het werk doorprikte al snel het ideaalbeeld.

 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Simone: filmregisseur, Stijn: hartchirurg
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?  Simone: Venetië en Delft, Stijn: Brussel
Bij wie hebt u stage gelopen? Simone en Stijn: META architectuurbureau
Wat was de titel van uw eindwerk?  Simone :“Esperanto” the mausoleum of books, Stijn: “Ontwerpend onderzoek naar de toepassing van aanpasbaar wonen binnen de probleemstelling van de toegang tot”
Favoriet architectuurboek: Simone: Le città invisibili van Italo Calvino, Stijn: Superstudio, Life Without Objects
Favoriet ander boek: Simone: 1984 George Orwell, Stijn: een schetsboek
Favoriete film: Simone: Vertigo van Hitchcock, Stijn: Dogville van Lars von Trier
Favoriet tv-programma: Simone : Ik ben niet erg bekend met de Belgische TV, Stijn: geen
Favoriete muziek: Simone: Ik heb geen echte voorkeur, tegenwoordig luister ik veel naar Moderat, Stijn: dat gaat alle richtingen uit, maar ik ben fan van het Mixcloud platform.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Simone: de grens tussen werk en vrije tijd bestaat niet echt voor mij. Ik zoek meestal momenten van ontkoppeling door te sporten of een spektakel bij te wonen (cinema, theater, concert), Stijn: vrije tijd is bij momenten schaars. Maar als die er is deel ik die graag met gezin en vrienden
Favoriete Belgische stad: Simone en Stijn: Brussel
Favoriete Europese stad: Simone en Stijn: Brussel
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Simone: Ik ben blij dat ik geboren ben waar ik geboren ben (Verona), Stijn: België
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Simone: actief, tennis, klimmen en skitouren. Stijn: Fietsen, zeilen, lopen; maar ik zou hiervoor meer tijd moeten vrijmaken
Favoriete architectuursite? Simone: Atlasofplaces and Divisare, Stijn: Divisare
Favoriete andere website? Simone: wepowder, Stijn: Mixcloud

Deel dit artikel:
Onze partners