De Praatstoel: Sylvie Bruyninckx (Conix Architecten)

Met Sylvie Bruyninckx hebben we eindelijk weer eens een vrouw in onze praatstoel. Als partner van Conix Architects staat ze mee aan het hoofd van een van de meest toonaangevende Belgische bureaus met vestigingen in Brussel, Antwerpen en Warsaw.

Deze week mag Sylvie Bruyninckx zich neervleien in onze Praatstoel. Als partner van Conix Architects staat ze mee aan het hoofd van een van de meest toonaangevende Belgische bureaus met vestigingen in Brussel, Antwerpen en Warsaw. Het bureau mocht reeds diverse nominaties en prijzen in ontvangst nemen en ontwierp recent het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Shangai. Tijd voor een korte babbel met vlaamsearchitectuur.be dus.


Sylvie Bruyninckx, foto Benjamin Brolet.

 Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Het is zeer moeilijk om 1 of 2 projecten te kiezen. We zijn fier op alle gerealiseerde projecten, zelfs op niet-gerealiseerde projecten. Ieder project is een uitdaging waarin je vertrekt van een programmaomschrijving die je omzet in een realisatie om zo te komen tot een uniek eindresultaat voor de gebruiker. Dat gaat van  zeer kleine projecten (bv. product design) tot zeer grote stedenbouwkundige invullingen.

 Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Hier geldt hetzelfde als bij bovenstaande vraag. We hebben momenteel verschillende projecten waar we aan werken. Voornamelijk projecten waar we werken met kleine budgetten vormen een echte uitdaging, met name sociale woningbouw en verbouwingen van woningen. Het is onze taak als architect om ook met kleine budgetten hoogwaardige architectuur te leveren.

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

De contextuele invulling van het project Het Nationaal theater in Brussel van L’Escaut vind ik heel geslaagd.

 

Nationaal Theater L''Escaut, Foto Marie-Francoise Plissart

 
Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

Ik ben grote fan van John Lautner en SANAA; sinds ik enkele van hun projecten gezien heb, is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid.

 

    
 


John-Lautner: Marbrisa – Glass WallHome in de Hollywoodheuvels – ontwerp Leefruimte

 


De gebouwen van Oscar Niemeyer zou ik echt graag eens in realiteit zien.


 

Braziliaans National Congresgebouw, Oscar Niemeyer, Foto Eurico Zimbres.

 

 Knappe compilatie van 100 jaar Oscar NiemeyerWat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

 

Het vogelnest in Beijing van Herzog en De Meuron is heel geslaagd, alsook de Tama Art University Library in Tokyo van Toyo Ito.


    

Stadion ‘Het Vogelnest’, Herzog en De Meuron & Tama Art University Library Tokyo, Toyo Ito, Foto Ishiguro Photographic Institute.

 


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Wat is jong? CSD architecten hebben een ruimtelijke 4 meter brede woning gerealiseerd, met een zeer creatieve invulling van de ruimtes.

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

De mix van allerlei taken waar de architect dagdagelijks mee bezig is, ook al komt het creatieve aspect door alle administratie meer en meer in het gedrang. Het contact met de opdrachtgevers en hun inzicht geven in de architecturale mogelijkheden van een project.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Ik had een leraar die bij de diploma-uitreiking duidelijk de boodschap gaf dat je nooit je ziel mag verloochenen. Dit is een uitspraak waar ik nog vaak aan terugdenk.
Ook de inspiratie en werkwijze van Henk Döll en Erick Van Egeraat hebben me veel bijgebracht. Beiden zijn zeer verschillend maar toch zeer gepassioneerd én ze hebben bovendien de kracht om dit over te brengen op hun team.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik ben nog steeds even ambitieus en geloof nog steeds dat goede architectuur de wereld kan verbeteren. Dit klopt volgens mij nog altijd, al ben ik iets minder naïef hierin.


Faits divers

1. Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Geen idee.
2. Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Sint Lucas in Brussel
3. Bij wie hebt u stage gelopen? Mecanoo
4. Wat was de titel van uw eindwerk? Modemuseum aan de Stroom (op de plek waar nu het MAS staat)
5. Favoriet architectuurboek: Architectuur van het geluk (Alain de Botton)
6. Favoriet ander boek: The devil wears Prada
7. Favoriete film: geen echt favoriete film, doch zie graag alles van Stanley Kubrick, Pedro Almodovar, … Vanilla sky vind ik wel super
8. Favoriet tv-programma: Dr House, kookprogramma’s op BBC, …
9. Favoriete muziek: van Daan over Kylie naar Charlotte Gainsbourg
10. Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: niet echt veel maar als het kan met vrienden op café, naar een concert of kokerellen
11. Favoriete Vlaamse stad: Antwerpen
12. Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? zeer zeker passief
13. Favoriete architectuursite? www.dezeen.com, www.thecoolhunter.net
14. Favoriete andere website? www.demorgen.be, www.theselby.com


 

Alain De Botton, auteur van Architectuur van het Geluk vliegt samen met Norman Foster boven Londen om de architectuur te bewonderen en te analyseren.

  

 

Deel dit artikel:

Onze partners