De Praatstoel: Wim Segers (Studio Segers)

Ontwerpbureau Studio Segers uit Maaseik zorgt tijdens de beurs Interieur 2012 in Kortrijk voor een unicum in de Belgische designgeschiedenis. In totaal zullen maar liefst twintig van hun ontwerpen te zien zijn op vijf standen. Een mooie gelegenheid voor Architectura.be om Wim Segers, de pater familias van dit familiebedrijf, in de Praatstoel plaats te laten nemen.
Ontwerpbureau Studio Segers uit Maaseik zorgt tijdens de beurs Interieur 2012 in Kortrijk  voor een unicum in de Belgische designgeschiedenis. In totaal zullen maar liefst twintig van hun ontwerpen te zien zijn op vijf standen. Een mooie gelegenheid voor Architectura.be om Wim Segers, de pater familias van dit familiebedrijf, in de Praatstoel plaats te laten nemen.
Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Het ontwerp van het sofaconcept "Tailer Made" voor Indera, een flexibel meubelconcept waarbij de consument afhankelijk van beschikbare ruimte en gewenste functies zijn ziteiland kan samenstellen. Alle componenten  worden samengebracht op een gemeenschappelijke aluminium basis waardoor het geheel één meubel wordt.Tailer Made voor Indera


"Beams", een aluminium radiator voor Vasco die optimale warmteafgifte, ecologie en functionaliteit verenigd. Door de subtiele accessoires in neutraal wit zwart en trendy fluo kleurtjes is deze radiator uiterst geschikt voor de hedendaagse badkamer.Beams voor Vasco


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Voor Buzzi Space ontwerpen we een aantal akoestische oplossingen voor kantoorruimtes. Een aantal concepten zijn in prototyping. De verwachtingen van Studio Segers en Buzzy Space zijn uiterst hoopvol.


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Architectuur: Het gerechtsgebouw van Gent en het M museum in Leuven van Stephane Beel, de stadshal in Gent van Robrecht en Daem / Van Hee tonen aan dat de Belgische overheid niet noodzakelijk beroep hoeft te doen op buitenlandse sterarchitecten om goede architectuur te genereren.Het gerechtsgebouw van Gent van Stephane Beel

Design: De 03 stoel van Maarten Van Severen voor Vitra is volgens mij het beste meubel ooit. Functioneel, betaalbaar, mooi, comfortabel... gewoon een goed ontwerp.


Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
 
Architectuur: Peter Zumthor, niet alleen vanwege de poëtische schoonheid van zijn projecten maar vooral door zijn onconventionele manier van ontwerpen. No nonsens aanpak gebaseerd op authenticiteit, eerlijk materiaalgebruik en echtheid.

Architecten SANAA vanwege hun radicale eenvoud, heldere vormen en bijzonder technisch raffinement.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Architectuur: De Bruder Klaus Kapel in Wachendorf (D) van Zumthor. Het verhaal erachter, de mannier van construeren, de uitvoering, de locatie, het materiaalgebruik... alles klopt in dit bescheiden maar wondermooi bouwwerkje.

De woningen van Marcia Kogan (Studio MK 27) in Brazilië. Misschien iets elitair maar woningen als sculpturen in het landschap.Het Toblerone House van Marcia Kogan in Sao Paulo, Brazilië.


Design: De ontwerpen van Rowan en Erwin Bouroullec. Verfrissende ontwerpen die elk object terug brengen naar de essentie zonder saai te worden.


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Architectuur: David Van Severen en Kersten Geers durven buiten de lijntjes te kleuren zonder zich te bezondigen aan overdaad. Sterke concepten met inhoud.

Design: Het "stal collectief", vier jonge ontwerpers die zonder remmingen plezante maar vooral krachtige objecten maken.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Zelf ben ik opgeleid als productdesigner, mijn vrouw Rita volgde grafische vormgeving. De twee zonen zijn nooit bewust gestuurd geworden in hun beroepskeuze maar Raf heeft gekozen voor architectuur (doet zijn tweede jaar stage bij architectenbureau Egide Meertens) en Bob heeft gekozen voor meubeldesign en werkte al drie jaar professioneel mee bij Studio Segers.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?

De contacten met innoverende bedrijven als Vasco, Tribu en Indera hebben mij als ontwerper meer maturiteit en inzicht gegeven op het gebied van productontwikkeling.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Droom was om krachtige goede producten te ontwerpen voor de massa, zoals een Bic pen, wasknijper of paperclips... Producten die universeel goed worden. Werkelijkheid is dat design zich soms nog te veel afspeelt in het bovenste segment.


Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen designer was?

Architect.

Waar hebt u uw designopleiding gevolgd?

MAD Faculty Genk.

Bij wie hebt u stage gelopen?

Piet Stokmans (Mosa Maastricht), Tiger plastics (Geldrop) en Velda meubelen (Opglabeek).

Wat was de titel van uw eindwerk?

Speloriek: een spelsysteem voor motorisch gehandicapte kinderen.

Favoriet architectuurboek?

"Dat is architectuur. Sleutelteksten uit de twintigste eeuw"

Favoriet ander boek?

Sprakeloos van Tom Lanoye.

Favoriete film?


Mulholland Drive van David Lynch.

Favoriet tv-programma?

Canvasconnectie

Favoriete muziek?

Bach, The Pixies.Where is my mind van The Pixies


Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?

Sport, lezen, reizen...

Favoriete Belgische stad?

Gent.

Favoriete Europese stad?

Milaan.

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Binnenland van Spanje.

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

Vroeger actief volleybal nu actief maar minder intensief beachvolleybal.

Favoriete architectuursite?

Architonic.com

Favoriete andere website?

Designboom.com

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage