De projecten om naar uit te kijken in 2015 en de verdere toekomst

Stadhuis Hasselt
Zetel Europese Raad Brussel.
House of Fairy Tales.
Udarnik Contemporary Art Museum.
Showroom BMW Brussel
Mundo A.
Station Bergen.
Congrescentrum Bergen.
Architectuurschool Kortrijk.

Stilstaan is achteruitgaan. Laat ons daarom een blik richting (nabije) toekomst werpen. Er staat immers een hele rist architecturale pareltjes te trappelen om het Belgische landschap te verrijken. Architectura.be selecteerde een greep uit de talloze boeiende projecten die dit jaar (of een van de volgende jaren) officieel de deuren openen. 

Stadhuis Hasselt

In 2018 verhuizen de Hasseltse stads- en OCMW-diensten naar een nieuw gemeenschappelijk stadhuis. Het ontwerp omhelst een combinatie van erfgoed - de oude kazerne - en moderne architectuur - een nieuwbouw met opmerkelijke spiegel. De plannen zijn van Jaspers-Eyers Architects, SAQ Architects, MASS Architects en Michel Janssen. Kumpen en Democo gaan het stadhuis bouwen. (lees meer)

 

Zetel Europese Raad Brussel

 In de schaduw van het Berlaymontgebouw, hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel, krijgt de nieuwe zetel voor de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie gestaag gestalte. Tegen 2015 moet het complexe ontwerp vanPhilippe Samyn & Partners, architects and engineers, Lead and Design Partner in een joint venture met het Italiaanse Studio Valle Progettazioni en het internationale Buro Happold Ltd. klaar zijn om officieel de blauwe vlag met gele sterren uit te hangen. (lees meer)

 

House of Fairy Tales

Als winnaar van een ontwerpwedstrijd kreeg het Antwerpse BFArchitecture de kans van Odense City Museums en de stad Odense om het Hans Christian Andersenmuseum een nieuwe look te geven. Het resultaat hiervan is ‘House of Fairy Tales’, dat de opgedane ervaringen uit het museum verderzet en de bezoeker een stap dichter zou brengen naar de leefwereld van Andersen. (lees meer)

 

Udarnik Contemporary Art Museum

Het Gentse bureau Robbrecht en Daem architecten won de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe museum dat in ’t centrum van de Russische hoofdstad zal verrijzen. Het bureau maakt deel uit van een team samen met ARUP, Portner en Tiamat Proekt, allen uit Moskou. The Shala Breus Foundation organiseerde de competitie met de als volgt klinkende opdracht: transformeer de iconische constructivistische Udarnik-cinema van de hand van Boris Iofan in een museum voor hedendaagse Russische kunst. (lees meer)

 

Showroom BMW Hasselt

De Duitse autoconstructeur BMW breidt zijn Hasseltse vestiging uit. BMW Van Osch schakelde het ter ziele gegane  Holistic Architecture 50|5 in om een aanvullend deel aan de garage op de grote ring te breien. Het resultaat is een opvallende dubbelhoge showroom met dakparking. Het aangrenzende MINI-filiaal krijgt meteen ook aansluiting met de BMW concessie. TDE stond in voor de studies, Mathieu Gijbels staat in voor de constructie. (lees meer)

 

Mundo-a

Een nieuw onderkomen maar ook een opmerkelijk voorbeeldproject, dat is waar mede-initiatiefnemers en medegebruikers VIBE en Passiefhuisplatform reikhalzend naar uitkijken. In opdracht van Ethical Property ontwierp B-architecten, dat als primus uit de ontwerpwedstrijd kwam, een bio-ecologisch passief kantoorgebouw op de Turnhoutsebaan, op de site voor het EcoHuis Antwerpen (EHA). Het ontwerpteam bestaat naast B-architecten uit Cenergie, Util, LAND en Daidalos – Peutz. Oplevering staat gepland eind 2016. (lees meer)

 

Station Bergen

Het nieuwe station van Bergen moet af zijn in 2015 wanneer Bergen Europese cultuurhoofdstad is. . De vorm zal geïnspireerd zijn op een draak, symbool van de stad. Het gaat om een ontwerp van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava, die ook al het ontwerp van het nieuwe station van Luik Guillemins voor zijn rekening nam. De romp van het nieuwe stationsgebouw, uit staal en glas, speelt met licht en ruimte. Het gebruik van blauwe steen en hout voor de inwendige structuur en voor de binnenzijde van de overdekkingen van de perrons creëert een warme, bijna huiselijke sfeer, in lijn met de omgeving.

 

Congrescentrum Bergen

Ook het wachten waard is het congrescentrum van Daniel Libeskind. De bloem van steen en glas wordt samen met H2A en Ney & Partners uitgewerkt. Libeskind beschrijft het gebouw als een ontluikende bloemknop die de bloei van de stad Bergen symboliseert. Het dak zal een tuin huisvesten dat de bezoekers een panoramisch uitzicht over de stad biedt. Het pand zal ruimte bieden aan veertien  vergaderzalen, drie auditoria, een grote multifunctionele ruimte, een receptiezaal, een tentoonstellingsruimte en een ondergrondse parkeergarage. Het project bevindt zich naast het nieuwe treinstation van Calatrava. 

 

Architectuurcampus Katholieke Universiteit Leuven, Doornik

Het Portugese bureau Ares Mateus won een tijdje terug de wedstrijd voor de nieuwe architectuurschool in Doornik. Het ontwerp belandde op het hoogste schavot door zijn bijzondere ingang die doet denken aan de vormen van een huis. Het project omvat naar de school ook nog de renovatie van een 18de-eeuws hospitaal en twee winkelpanden. Het project zal opgeleverd worden in de zomer van 2015. (meer info)

Deel dit artikel:
Onze partners