De Stokerie: nieuw duurzaam dorp in het hart van de stad (B2Ai)

Kortrijk krijgt ter hoogte van de Veemarkt een nieuw inbreidingsproject met verschillende woningtypes. In het project genaamd De Stokerie staat duurzaamheid centraal. Opmerkelijk is dat de woningen - 69 in totaal - geen garage hebben, maar wel toegang bieden tot een centrale binnentuin. Na voorbereidende werken zijn met een officiële ‘eerste muurzetting’ nu de echte bouwwerken gestart.

De locatie van De Stokerie bevindt zich tussen vier Kortrijkse straten: de Veemarkt, de Wandelingstraat, de Pluimstraat en de Slachthuisstraat. Matthias Vermeulen, commercieel directeur van projectontwikkelaar Zabra, benadrukt het comfortabele wonen in het hart van Kortrijk met de mogelijkheid om je terug te trekken in je eigen cocon.

Het nieuwbouwproject omvat zowel woningen als appartementen, verdeeld over meerdere gebouwen. De focus ligt op duurzaamheid en de aanwezigheid van een openbare binnentuin. Alle woonoplossingen zijn energievriendelijk, en er wordt optimaal gebruik gemaakt van bestaande gebouwen en mogelijkheden, waardoor extra betonverharding niet nodig is. Het doel is om van De Stokerie een levendige hotspot te maken.

Architect Julie Vermoortel van architectenbureau B2Ai is enthousiast over het project en beschrijft het "een dorp in de stad". Ze benadrukt het menselijke aspect in het ontwerp en de integratie van de oude meubelhal Ballegeer. Het centrale punt wordt ingenomen door een groene ruimte, waarmee het project de visie van de architecten weerspiegelt.

Ook de Kortrijkse schepen van Bouwen en Wonen, Wout Maddens van Team Burgemeester, toont zich verheugd over het project. Hij ziet het als een teken van de positieve verandering die Kortrijk doormaakt en benadrukt het rustige karakter van de locatie, te midden van de stad. De naam "De Stokerie" verwijst naar de voormalige likeurstokerij Mouliez die zich op deze plek bevond, samen met Meubelen Ballegeer.

Bron: Het Nieuwsblad
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners