De tegeltrends en nieuwigheden voor 2021 op een rijtje

Wie een beetje thuis is in de wereld van kleuren en materialen weet dat interieurtrends veelal ontstaan als antwoord op sociologische fenomenen. Een interessant gegeven, vooral wanneer je denkt aan de huidige tendensen: onze aarde die steeds meer haar aandacht opeist, de gejaagdheid van ons -digitale- bestaan ... De roep naar natuurlijke, duurzame en recycleerbare producten gaat dan ook steeds luider gaat klinken. Beltrami is als Brachot Family Member niet langer aan haar proefstuk toe en wist als antwoord op deze uitdagingen de perfecte tegeltrends voor binnen en buiten samen te stellen.

Duurzaamheid als favoriet

Waar het hele eco-gebeuren enkele jaren geleden nog een hippe trend was, spreken we vandaag van een norm. We kopen bewuster en duurzamer dan ooit tevoren. Kijken we naar de diverse mogelijkheden in vloer- en wandbekleding, dan prijkt natuursteen bovenaan het lijstje als meest duurzame leerling van de klas, en wel om deze redenen:

- Natuursteen is 100% een natuurproduct, gevormd door een natuurlijk proces van miljoenen jaren. Van CO²-vorming is nauwelijks tot geen sprake, in tegenstelling tot andere materialen.

- Bovendien wordt natuursteen gekenmerkt door een bijzonder lange levensduur. De piramides uit het Oude Egypte en de vele kastelen en kathedralen uit de oudheid bewijzen dit elke dag opnieuw. Zijn er toch sporen van slijtage, dan volstaat het je natuursteentegels op te schuren voor een gloednieuw resultaat.

- Tegels, vensterbanken, kasseien,… natuursteen bevat geen schadelijke stoffen en is 100% recycleerbaar. Ook de randproducten bij de ontginning van de blokken worden gebruikt, onder meer als basismateriaal voor bestratingsprojecten of voor de productie van bijvoorbeeld composiet.

- Een duurzaam materiaal vraagt een duurzame aanpak: Brachot, waar Beltrami als Family Member toe behoort, is stichtend lid van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Initiatief Trustone. Dit pleit voor een verantwoorde productie en inkoop van natuursteen.

 

Nieuw: Waaltjes!

Als antwoord op de trend waarbij gefabriceerde materialen of maakproducten liever vervangen worden door ecologische materialen zoals hout of steen, introduceerde Beltrami eerder al de speelse Waaltjes in de Ierse Blauwe Hardsteen Kilkenny Limestone. Deze langwerpige, smalle tegeltjes in 24x8x5 cm bleken een schot in de roos en een waardig alternatief voor de grote vraag naar klei- en betonklinkers voor het terras, de oprit of tuinpaden.

 

Vieux Bleu Belge

Deze Belgische Blauwsteen wordt ontgonnen uit eigen bodem en behoeft daarom geen lang transport. Het meest bijzondere aan deze tegel is de fel verouderde afwerking. Zo sluit hij naadloos aan bij de trend waarbij Beltrami kiest voor gerecycleerde materialen. De Vieux Bleue Belge (B-special gamma) wekt de indruk een recuperatiesteen te zijn, maar in zijn hart is hij gloednieuw. Vieux Bleue Belge kan door zijn dikte zowel binnen (2 cm) als buiten (3 cm) worden geplaatst en is verkrijgbaar in de Versailles afwerking in banden van 40 of 60 cm (variërende lengte).

 

Graniet: Ming Black & Yellow Rock

Helemaal passend bij de zoektocht naar duurzame materialen, is de revival van graniet. Deze bikkelharde en dus slijtvaste steen schudt zijn klassieke imago definitief van zich af en baant zich met een tijdloos karakter een weg naar tal van mogelijkheden in binnen- en buitenafwerking.

Om deze comeback extra kracht bij te zetten, introduceert Beltrami twee waardevolle nieuwkomers:

- De Chinese graniet Ming Black in Aquaflamed afwerking, schakerend van donkergrijs tot zwart en ‘off-black’.

- De Chinese graniet Yellow Rock in gevlamde afwerking, gekenmerkt door gele, oranje, beige en bruine kleurnuances voor een instant zuiderse sfeer.

Bovendien werd het bestaande gamma graniet flink uitgebreid in zowel formaten, afwerkingen als producten voor buiten. Ook de nieuwe Ming Black is naast terrastegels in de formaten 20x20, 50x50, 60x30, 60x40, 60x60, 80x80 of 90x60 cm, te verkrijgen in andere buitenafwerking zoals treden, tegentreden, bloktreden, standaardstukken en zwembadboorden type 1, 3 en 4.

 

Persoonlijke tegel als statement

De aankomende trends beloven vooral rust en sereniteit te scheppen in de woning. Toch wordt ons interieur allesbehalve saai wanneer we werken met een natuurlijke blikvanger van formaat.

Op zoek naar een persoonlijke touch in je woning? Naar een unieke vloer met fijne voegen, volwaardige tegelrijen of in extra groot formaat? Beltrami produceert jouw unieke, persoonlijke tegels volgens de afwerking en het formaat die je wenst. Deze tegels worden verzagen uit de plaat die je uit het eindeloze aanbod van de Stone Gallery van Brachot Surfaces kan kiezen.

Droom je echt van de ultieme harmonie, helemaal uniek voor jouw project? Laat dan niet enkel jouw tegels, maar ook je keukenwerkblad en spatwand verzagen uit hetzelfde blok via jouw professionele steenkapper. Zo schep je een stijlvolle look met de natuurlijke pracht van natuursteen als pronkstuk in je huis.

 

Revival van aardetint

En zo komen we bij de laatste trend van 2021: de totale comeback van bruin, beige, nude en de neo-neutralen. Deze laatste zijn heel wat subtieler dan de standaard pastels, en kan je als stoffiger en grijzer omschrijven, vaak aangevuld met een warme ondertoon van oranje of geel. De heropleving van hout was al aan de gang, maar komt nu nog extra in de schijnwerpers te staan. Ook natuurlijke texturen zoals zand, organische vormen of gelijnde patronen sluiten hier helemaal bij aan.

 

Waterplezier in eigen tuin, met zwembadboorden type 4

Wanneer we spreken over duurzaamheid als norm, hebben we het niet alleen over kiezen voor ecologisch verantwoorde materialen. Duurzaamheid gaat ook over de luxe van echte en innige vriendschappen, en het beleven van ‘duurzame’ momenten samen. Het coronajaar 2020 deed ons hierbij stilstaan, letterlijk. De eigen tuin werd de voorbije zomer door velen dan ook omgetoverd in een waar zwemparadijs en dat zullen ze bij Beltrami geweten hebben. De vraag naar zwembadboorden explodeerde en deed de productie op volle toeren draaien. Dit resulteerde tot de introductie van een nieuw type zwembadboord in diverse populaire materialen als Black I extra, Pepperino Dark en in het nieuwe Ming Black.

Deze zwembadboorden in het nieuwe type 4 worden gekenmerkt door een 180° afgeronde overhangende boord met dezelfde afwerking aan de oppervlakte.

Wie liever een bommetje springt vanop een zwembadrand in Pietra Bicci (B-special gamma) kan alvast een vreugdedansje maken, want deze beige-grijze schoonheid is nu ook voor het eerst te verkrijgen als zwembadboord type 1 (rechte boord, geschuurd of verzoet).

Droom je graag dat tikkeltje verder? Wat dacht je ervan om je zwembadboorden te laten verzagen uit tegels? Een fantastische oplossing voor wie graag helemaal z’n eigen gang gaat en een uniforme look wenst in de tuin.

 

Bron: Beltrami

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage