De tips en tricks van Xthermo tegen groenaanslag op gevels

Wanneer algen, schimmels en bacteriën zich nestelen op vochtige en schaduwrijke plekken ontstaat er groenaanslag. Zeker na vochtige winters zijn ze alomtegenwoordig. Wie er op let ziet ze ook op terrassen, tuinhuisjes of zelfs rubberen profielen van auto's maar ook op noordelijk georiënteerde gevel- en dakvlakken. Maar wat kan je eraan doen? Xthermo bezorgt je tips en tricks.

Groenaanslag is geen probleem dat specifiek aan ETICS-gevels is verbonden. Het natuurfenomeen komt voor op verschillende ondergronden en materialen. Maar net zoals alle andere bouwmaterialen die blootgesteld zijn aan wisselende weersomstandigheden, hebben thermische gevelisolatiesystemen onderhoud nodig. Zeker nu huizen steeds beter worden geïsoleerd. Dat is een goede zaak, maar betekent ook dat er minder warmte van het binnenklimaat ontsnapt, en de buitenpleister mogelijk trager droogt. Hiervan kunnen algen profiteren. Gelukkig is het niet zo moeilijk om er iets aan te doen. Er zijn verschillende oplossingen om het vuil te verwijderen en groenaanslag te voorkomen.

Groenaanslag op de gevel

Xthermo onderscheidt twee soorten vervuiling: atmosferische en biologische.

Atmosferische vervuiling

Deze soort vervuiling ontstaat door de afzetting van vuil afkomstig van bedrijven, fijnstof en uitlaatgassen. De reinigingsmethode hiervoor bestaat doorgaans uit afspoelen met koud of warm water. De waterdruk en de spuitafstand zijn daarbij belangrijk. Over het algemeen wordt een druk van 40 tot 60 bar en een afstand van 40 cm aanbevolen. Het is goed eerst te proberen op een weinig zichtbaar deel van het pleisteroppervlak om schade aan het systeem te voorkomen. Er bestaan (alkalische) gevelreinigingsproducten die het vuil aan het oppervlak afbreken en die verdwijnen wanneer de gevel nadien met (warm) water gespoeld wordt.

Biologische vervuiling

Biologische vervuiling wordt veroorzaakt door de ontwikkeling van micro-organismen, zoals algen. Speciale desinfecterende reinigingsmiddelen zijn hiervoor geschikt. In functie van de vervuilingsgraad kan de behandeling worden herhaald. Kleine verontreinigingen kunnen zodra ze verschijnen plaatselijk behandeld worden, zonder dat de volledige gevel moet worden aangepakt. Na reinigen onder hoge druk is het schilderen van de gevel aangewezen ter bescherming.

Praktische onderhoudstips voor ETICS

Xthermo geeft ook graag enkele praktische tips mee.

  1. Onderzoek jaarlijks je gevel met sierpleister: kijk of er micro-organismen aanwezig zijn. Wacht niet te lang en onderneem actie om verdere verspreiding te voorkomen.
  2. Let op met externe warmtebronnen: weersomstandigheden en warmtebronnen zoals barbecues kunnen verkleuring aan de sierpleister veroorzaken. Hou voldoende afstand.
  3. Vermijd klimplanten langs de gevel: klimplanten zorgen ervoor dat de gevel na een regenbui niet optimaal opdroogt, wat de groei van micro-organismen bevordert.

Extra beschermlaag

Het schilderen van een sierpleister fungeert als een beschermende coating die wateropname en UV-straling beperkt. Dit kan het gebouw een opgefriste, eigentijdse look geven en de onderhoudsfrequentie verlagen. De keuze van de verf wordt bepaald door de componenten van het toegepaste systeem. Doe hiervoor navraag bij de fabrikant van het ETICS.
Conclusie

Xthermo biedt effectieve oplossingen tegen groenaanslag op gevels. Door regelmatig onderhoud en het toepassen van de juiste reinigings- en beschermingsmethoden kun je je gevel schoon en in optimale staat houden. Met de tips van Xthermo kan je de levensduur van je ETICS-gevels te verlengen en genieten van een esthetisch aantrekkelijk en duurzaam gebouw.

Bron: Xthermo
Deel dit artikel:
Onze partners