De Westoever in Harelbeke: residentie tussen park en Leie

Met aan de voorgevel de Leie en een park aan de achterzijde heeft het appartementsgebouw De Westoever geen gebrek aan mooie uitzichten. 47 wooneenheden worden er tussen begin 2016 opgeleverd. Vasco leverde de Superia-radiatoren voor het project.

Het architectenkantoor EL Architects uit Kortrijk zag het grote gebouw als een samenstelling van kleinere deelvolumes. Het gebouw past vlot in de directe omgeving, waar ook veel kleinschalige rijwoningen staan. De deelvolumes van De Westoever zijn onderling verschoven, wat bijkomende open ruimtes zoals dakterrassen en daktuinen oplevert. “Die buitenruimtes zorgen op hun beurt opnieuw voor innemende zichten op de omgeving,” zegt Olivier De Beule, projectarchitect bij EL Architects. “De geschrankte, speelse gevels, die ook deelnemen aan het spel van volumes, zorgen voor een driedimensionale compositie met veel privacy voor de appartementen.”

De 47 appartementen van De Westoever hebben een oppervlakte van 85 tot 175 vierkante meter, in totaal meer dan 5.000 vierkante meter bewoonbare oppervlakte. De werken zijn gestart in 2013 en worden begin volgend jaar afgerond. Rond het aan te leggen park verrijzen later ook nog residenties. Stephanie Valcke, zaakvoerder van ontwikkelaar Bistierland: “De grond is al een lange tijd onze eigendom, maar het vroegere BPA, dat een enorm dense bebouwing voorschreef, was niet haalbaar. Toen dat na een tijd veranderde, kon het project veel luchtiger en groener worden ontwikkeld. Dat was het signaal voor ons om in actie te schieten.”

 

Grote terrassen

Elke wooneenheid heeft aan alle zijden grote leefterrassen die rolstoeltoegankelijk zijn. “Bijkomende troef is dat Waterwegen en Zeekanaal de Leieboorden naast ons project zal verfraaien,” vult Valcke aan. “Om daar zo goed mogelijk van te kunnen genieten, zijn de woningen allemaal doorkijkappartementen. De terrassen zijn zo groot mogelijk, sommige tot 50 vierkante meter.” Ook de indeling is voor de meeste wooneenheden uniek. “Door af te wijken van een traditionele planopbouw krijgen bepaalde appartementen tot drie verschillende terrassen per eenheid,” zegt De Beule. “Met naast die grote buitenruimten ook nog ruime parkeermogelijkheden biedt het project dus een echt alternatief voor een grondgebonden huis.”

 

Vasco-radiatoren

Op vlak van technieken kozen de architect en de bouwheer voor groendaken, een systeem C+ voor de ventilatie en verwarming van Vasco. Het bedrijf leverde er 282 radiatoren, allemaal Super 6 universeel en Super 6 design-radiatoren van Superia. Die hebben zes verschillende aansluitingen en bestaan in hoogtes van 300 tot 900 millimeter en lengtes van 400 tot 3000 millimeter. De Super 6 Design heeft een vlakke voorplaat, afgeronde hoeken en een onzichtbare muurbevestiging. De Universeel-uitvoering heeft een snelle, gecontroleerde warmteafgifte,  een bijpassende handdoekbeugel en de mogelijkheid om de thermostaatkop ook aan de linkerkant te monteren door het gebruik van de J-consoles. Installatiebedrijf Vanbetsbrugge uit Wakken installeerde de toestellen, en Yves Vanbetsbrugge was erg tevreden over de producten van Vasco. “De Superia-radiatoren hebben een zeer goede prijs en werken nagenoeg perfect. Ook op vlak van de levering gebeurt alles correct.” 

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage